Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Horúca novinka v prevencii proti onkologickým ochoreniam

Horúca novinka v prevencii proti onkologickým ochoreniam. Dostupná je už aj na našom trhu Foto: CarnoMed s.r.o.

Dostupná je už aj na našom trhu.

Bratislava 17. júna (OTS) - Hlavnou zložkou výživového doplnku proti onkologickým ochoreniam je prírodná látka sulforafan. Je vedecky dokázané, že jeho pravidelným užívaním si vybudujete ochranu aj pred chronickými degeneratívnymi ochoreniami, oxidačným stresom či zápalmi.

Slovenská vedkyňa Prof. RNDr. Katarína Horáková, DrSc., bola členka vedeckovýskumného tímu odborníkov na izotiokyanáty na terajšej Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU v Bratislave. Ako prvá na svete koncom 50. rokov 20. storočia skúmala a objavila protirakovinový účinok prírodného izotiokyanátu sulforafanu na ľudské rakovinové bunky in vitro. Výsledkom jej výskumnej práce je Sulforafan EXTRA, výnimočné nutraceutrikum, ktoré sa vyrába na základe jej receptúry.

Čo je sulforafan
Sulforafan je prírodná látka, ktorá je bohatá na síru. V neaktívnej forme sa vyskytuje v podobe glukorafanínu v hlúbovej zelenine (napr. brokolica, kapusta, karfiol, kel, kaleráb, ružičkový kel). Glukorafanín vyžaduje na svoju premenu na sulforafan rastlinný enzým myrozinázu, ktorý sa uvoľní počas žuvania surovej zeleniny. Práve myrozináza premení glukorafanín v tele na sulforafan a zároveň zosilní jeho účinky.

Výhodou sulforafanu je jeho vysoká biologická dostupnosť. Vďaka schopnosti zlučovania sa s tukmi sa dostáva do všetkých buniek nášho tela. Na základe farmakodynamických štúdií sa preukázalo, že sulforafan má absolútnu biologickú dostupnosť až okolo 80 %. Vrchol v krvnom obehu dosahuje približne 1 hodinu po požití a pôsobí až po dobu 20 hodín.

Sulforafan a jeho vplyv na ľudský organizmus
O sulforafane vedci tvrdia, že v sebe skrýva skutočne neuveriteľný terapeutický potenciál. Akým spôsobom dokáže sulforafan pozitívne ovplyvniť tak široké spektrum zdravotných problémov? Odpoveď na túto otázku hľadali vedci v stovkách klinických štúdií a došli k záveru, že chronický zápal a oxidačný stres sú dve spoločné primárne príčiny, ktoré zapríčiňujú bežné chronické degeneratívne ľudské choroby. Z výsledkov vyše 3000 štúdií vyplynulo, že sulforafan pôsobí ako zdravotná poistka pre naše bunky tým, že podporuje ochranné a detoxikačné mechanizmy. “Toto umožňuje odstrániť z ľudského tela environmentálne toxíny a látky znečisťujúce ovzdušie, opraviť poškodenia spôsobené oxidačným stresom a zápalom,” konštatuje profesorka Horáková.

Ďalší terapeutický potenciál sulforafanu je založený na jeho schopnosti aktivovať super regulačný gén Nrf2, ktorý sa vyskytuje v každej našej bunke tela. Pri pravidelnom užívaní sulforafanu sa vypne 500 génov vytvárajúcich choroby a zapne sa viac ako 200 génov dlhovekosti. Tieto gény kontrolujú mechanizmy buniek, ktorými sa chránia pred oxidačným stresom, zápalom, DNA poškodzujúcimi elektrofilmi a žiarením. Za normálnych podmienok tieto ochranné systémy v našich bunkách nevyužívajú svoju maximálnu kapacitu. Zvýšenie úrovne aktivity týchto systémov sa dá docieliť práve sulforafanom a tak znížiť riziko vzniku rakoviny a iných degeneračných chronických chorôb“ uvádza profesorka Horáková.

Sulforafan tiež vytvára široký ochranný štít proti srdcovocievnym chorobám. „Na rozdiel od liekov, ktoré špecificky pôsobia buď na znižovanie hladiny cholesterolu, proti zrážanlivosti krvi, alebo pomáhajú predchádzať zužovaniu ciev, a tak znižujú tlak krvi, diétna chemoprotektívna látka sulforafan blokuje niekoľko krokov, ktoré sa spoločne podieľajú na tvorbe patofyziológii srdcových porúch a porúch ciev. Súčasne chráni pred aterosklerózou, vysokým krvným tlakom, zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek a tvorbe trombov.“

Rozdiel medzi liekmi a sulforafanom pri liečbe onkologických ochorení
Sulforafan blokuje niekoľko krokov spoločne sa podieľajúcich na tvorbe rakoviny. Táto chemoprotektívna látka útočí hneď z niekoľkých strán súčasne: bráni rastu ľudských rakovinových buniek, zabraňuje pôsobeniu látok podporujúcich vznik rakoviny, tak, že “zapína gény, ktoré bránia vzniku novým rakovinovým bunkám, a “vypína” gény, ktoré pomáhajú pri jej vzniku a rozširovaní, navyše zabíja kmeňové rakovinové bunky. Teda „Sulforafan dokáže to, čo nedokáže žiaden liek. Súčasné cytostatické lieky napríklad určené na liečbu onkologických ochorení sú cielene zamerané na likvidáciu určitého typu rakoviny a sprevádzané s nežiadúcimi vedľajšími účinkami. Na rozdiel od toho diétna chemoprotektívna látka sulforafan – vytvára všeobecný protirakovinový ochranný štít a nemá žiadne vedľajšie účinky” vysvetľuje podstatu mechanizmu účinku sulforafanu profesorka Horáková.

Pri vzniku onkologických ochorení zohráva úlohu nielen naša genetická predispozícia, ale aj veľa ďalších faktorov. Niektoré z nich ovplyvniť nevieme, no sú aj také, ktoré ovplyvniť môžeme. Zamerať sa môžeme na prevenciu onkologických ochorení, ktorá spočíva v nasledovaní princípov zdravého životného štýlu spolu so správnou kombináciou prírodných výživových doplnkov alebo nutraceutík.

SULFORAFAN EXTRA uvádza na trh spoločnosť CarnoMed s.r.o.. Sulforafan EXTRA je dvojzložkové nutraceutikum, ktoré dodáva telu enzýmom aktivovaný sulforafan. Obsahuje aktivovaný brokorafanín, vyrobený zo semien brokolice (Brassica oleracea italica) s obsahom glukozinolátov a myrozinázy. Prítomný enzým myrozináza zabezpečuje vysokú úroveň využitia účinnej látky. „Jediná kapsula obsahuje toľko sulforafanu, ako sa nachádza v 5 kg čerstvej brokolice“, uvádza Štefan Pogány CEO spoločnosti CarnoMed s.r.o.

Neštátne zdravotnícke zariadenie i spoločnosť pôsobí na Slovensku už osem rokov so silným zapojením odborníkov v oblasti medicíny, farmácie a zdravého životného štýlu
Viac info o spoločnosti nájdete na našej webovej stránke www.carnomed.sk. Naše produkty - i nutraceutiká - sú úzko špecializované na starostlivosť o zdravie, posilňovanie imunity, znižovanie stresu, regeneráciu organizmu, zachovanie energie a plnohodnotného života - Sulforafan EXTRA, Karnozín EXTRA 120, Karnozín EXTRA 60 kapsúl, IS6, Kolostrum EXTRA, Q-Vital EXTRA a ďalšie. Nájdete ich aj v sieti BENU a Dr.Max a na internetovom eshope PILULKA.SK