Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hygiena rúk je jednou z najúčinnejších foriem prevencie infekcií

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk si ľudia zároveň môžu vo viacerých nemocniciach na Slovensku vyskúšať, ako si správne a dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať ruky.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Hygiena rúk je jednou z najúčinnejších a najjednoduchších foriem prevencie šírenia infekcií. Aj tento rok to odborníci pripomínajú pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk, ktorý pripadá na piatok (5. 5.). Na dezinfekciu rúk netreba zabúdať najmä pri vstupe či odchode z nemocnice.

"Vzdelávať je potrebné nielen zdravotníkov, ale aj širokú verejnosť. Dôkladnou dezinfekciou rúk pri príchode do zdravotníckeho zariadenia aj pri odchode z neho pomáhame všetci spoločne chrániť nielen ostatných návštevníkov a pacientov nemocnice, ale výrazne znižujeme riziko, že nákazu neprinesieme domov," vysvetlil riaditeľ Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) Peter Bartoň.

Hlavná odborníčka hlavného hygienika SR pre epidemiológiu Mária Štefkovičová upozornila, že ročne v EÚ ochorie 672.000 osôb na infekcie rezistentnými baktériami, pričom ich rezistencia stále narastá. "Znižuje sa tým schopnosť liečiť infekcie antibiotikami. Ohrozená je najmä liečba pacientov s oslabenou imunitou, bezpečnosť chirurgických zákrokov, transplantácia orgánov," ozrejmila. Efektívnym riešením je podľa nej práve hygiena rúk. Dôležité je tiež neužívať antibiotiká zbytočne.

Svetová zdravotnícka organizácia preto v tohtoročnej kampani vyzýva každého návštevníka nemocnice, aby si dezinfikoval ruky pri vstupe do budovy, do izby pacienta, pred jedením i pri odchode zo zariadenia. "Najčastejšie sa totiž baktérie prenášajú z jednej osoby na druhú práve rukami. Dezinfekcia rúk alkoholovým prostriedkom spoľahlivo zabíja aj tie najrezistentnejšie baktérie," dodala Štefkovičová. Kvalitne nastavené a dodržiavané opatrenia podľa jej slov dokážu znížiť šírenie infekcie až o 70 percent.

Pri príležitosti Svetového dňa hygieny rúk si ľudia zároveň môžu vo viacerých nemocniciach na Slovensku vyskúšať, ako si správne a dôkladne vyčistiť a vydezinfikovať ruky.