Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Hygienici uložili za nedostatky na vianočných trhoch 31 pokút

Ilustračná snímka Foto: TASR/Ladislav Vallach

Najviac ich uložili v Bratislavskom kraji.

Bratislava 15. januára (TASR) - Hygienici uložili za nedostatky zistené pri kontrolách na vlaňajších vianočných trhoch 31 pokút vo výške viac ako 1000 eur, pričom najviac ich bolo v Bratislavskom kraji. Okrem toho sa začalo desať správnych konaní vo veci uloženia pokuty. TASR informovala hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva vykonali v decembri 2012 spolu 490 kontrol a skontrolovali 403 zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín. Nedostatky sa zistili v 41 zariadeniach. Najviac zariadení stánkového a ambulantného predaja potravín s nedostatkami bolo v Trnavskom a Bratislavskom kraji. Naopak, ani jeden problém sa nezistil v Banskobystrickom kraji.

Kontroly odhalili napríklad problémy s vysledovatelnosťou pôvodu potravín, skladovaním či dodržiavaním dátumu spotreby. Nedostatky sa zistili aj v osobnej hygiene zamestnancov, ako aj v ich zdravotnej spôsobilosti, ktorá nebola vždy preukázaná. Okrem toho sa v šiestich prípadoch odhalilo prevádzkovanie stánku na vianočných trhoch bez súhlasu orgánu verejného zdravotníctva.