Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

II. edíciu špeciálnej konferencie o autizme

Nadácia Filantropia prináša II. edíciu špeciálnej konferencie o autizme Foto: CarnoMed s.r.o.

Nadácia Filantropia prináša II. edíciu špeciálnej konferencie o autizme.

Bratislava 28. septembra (TASR-OTS) - Druhá edícia medzinárodnej konferencie s názvom „Kompas do života autistu“ dňa 30. septembra 2021 so začiatkom od 9.00 hod v rokovacej sále Bratislavského samosprávneho kraja tento prináša prednášky aj aktuálne kazuistiky z oblasti tejto špecifickej sociálno-komunikačnej a vývinovej poruchy. Podujatie je primárne určené pre ľudí pracujúcich v sociálno-vzdelávaco-výskumnej oblasti poruchy autistického spektra, ale aj pre treťosektorových odborníkov, asistentov či rodičov detí s touto diagnózou. Panel prednášajúcich tvoria odborníci, špecialisti, ktorí sú dennodenne konfrontovaní s výzvami komunity s touto najexpandujúcejšou diagnózou moderného sveta. Konferencia končí rezolúciou záverov, ktorá bude adresovaná na príslušné rezorty či útvary štátnej exekutívy. Nad podujatím prevzal záštitu Predseda Bratislavského samosprávneho kraja - pán Juraj Droba. Partnermi podujatia sú: Nadácia SPP, Bratislavský samosprávny kraj, ZIZZY a CarnoMed s.r.o.



Rokovacia sála BSK už po druhýkrát hostí konferenciu s rovnomenným názvom, ktorá bola kvôli pandémii koronavírusu niekoľkokrát odročená. Porucha autistického spektra (PAS), ako vývinová porucha vyžaduje celospoločenskú diskusiu naprieč odbornou verejnosťou a štátnymi útvarmi a tvorcami legislatívy i tretím sektorom. Ako je známe, PAS patria medzia poruchy mentálneho vývoja, ktoré majú závažný dopad na formovanie osobnosti, vývoj a úroveň niektorých schopností človeka. Celoživotný nedostatok sociálno-komunikačných zručnosti významne ovplyvňuje schopnosť sociálneho fungovania človeka s autizmom a tým pádom celkovú adaptabilitu na bežné životné situácie či funkcie. Zakladateľ a správca nadácie Štefan Pogány dodáva: “Pociťujeme veľký deficit takýchto podujatí či platforiem na odbornú diskusiu na Slovensku, kde sa naskytá príležitost na prehľbovanie konkrétnych pálčivých tém, výmenu osobných skúseností či získanie nových vzdelávacích techník v tejto citlivej oblasti.

Zástupcovia odborného Panelu vo svojich prejavoch sa dotknú vedeckých poznatkov a pokrokov v tejto oblasti: “Všetci jedinci s autizmom však majú spoločné tzv. jadrové príznaky. Sú nimi kvalitatívne deficity v recipročnej komunikácii a sociálnej interakcii, stereotypne vymedzené záujmy a repetitívne vzorce správania. Ale to je v podstate všetko, čo týchto ľudí spája,” hovorí prof. Daniela Ostatníková, riaditeľka Akademického centra pre výskum autizmu.

“Na podujati predstavíme neinvazívne zariadenie na monitorovanie mozgovej činnosti, slúžiace na odhaľovanie možných príčin vzniku a vývoja štádií autizmu. Toto zariadenie je schopné predikovať aj riziko možnosti vzniku autizmu u detí, kde je v dojčenskom štádiu ťažké symptomaticky odhaliť vznikajúci problém a zároveň je vo vývoji nervového systému potenciálne možné správnou liečbou minimalizovať prepuknutie autizmu,” povedal vedec, inovátor a CEO skupiny ZIZZY, Peter Béreš.

Panelu sa zúčastnia aj zástupcovia BSK – nielen v rovine sociálnej starostlivosti o túto komunitu, ale aj na prehĺbenie introprofesionálných možností kooperácie so špecialistami. Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba prízvukuje, že “tému štvrtkovej konferencie považujeme za kľúčovú. Tému poskytovania sociálnej starostlivosti a zvyšovanie jej kvality vnímame na Úrade BSK ako prioritnú úlohu a naše programové vyhlásenie venuje v rámci sociálnej oblasti osobitnú pozornosť práve autizmu.”

Na takmer 120 ľudí v hľadisku čakajú prednášky aj o včasnej intervencií a možnostiach diganostiky, v ktorých pandémia znížila dostupnosť. Poobedňajší program odhalí kazuistiky odborníkov o inkluzívnom vzdelávaní a osobných výchovných skúsenostiach Panelistov.

Konferencia bude mať aj konkrétnu rezolúciu o zadefinovaní súčasného status quo tejto komunity - rodiny, diagnostické a intervenčné centrá, vzdelávacie šance, odborné a vedecké pracoviská, na ktorých miestach to (ne)funguje a definovať východiská pre riešenie dlhodobých systémových a legislatívnych zmien.

PROGRAM KONFERENCIE: