Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Zimným ochoreniam možno predchádzať aj správnou výživou

Ilustračné foto Foto: TASR

Ako zdôraznila vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ Ivana Sedliačiková, do jedálneho lístka, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, rozhodne patrí mlieko a výrobky z neho.

Banská Bystrica 16. februára (TASR) – Respiračným či chrípkovým ochoreniam sa dá predchádzať posilňovaním svojej imunity a zvyšovaním obranných reakcií organizmu. K tomu prispieva i správna výživa. Podľa zdravotníkov z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici ľudia by tak lepšie odolávali nástrahám ochorení, typických najmä pre zimné obdobie.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Ako zdôraznila vedúca oddelenia hygieny výživy RÚVZ Ivana Sedliačiková, do jedálneho lístka, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, rozhodne patrí mlieko a výrobky z neho.

"Mlieko a mliečne výrobky sú významným zdrojom vápnika, niektoré mliečne výrobky aj zdrojom probiotík – živých mikroorganizmov, ktoré po vstupe do nášho tela majú prospešný účinok na naše zdravie. Medzi najznámejšie probiotiká patria laktobacily a bifidobaktérie. Probiotiká obsahujú aj výrobky z ovčieho mlieka, napríklad bryndza," uviedla odborníčka.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Ako vysvetlila, v našich podmienkach sa na ľudskú výživu využíva predovšetkým kravské mlieko, ale stále viac ľudí konzumuje aj ovčie a kozie mlieko, ktoré majú vzácne špecifické zloženie. Ovčie mlieko obsahuje vyššie množstvá niektorých zdraviu prospešných zložiek ako kravské. Vzhľadom na vysokú viskozitu a svojráznu chuť sa ovčie mlieko nekonzumuje čerstvé, ale používa sa na výrobu syrov a bryndze. Bryndza je naša národná špecialita, súčasť viacerých národných jedál a považuje sa za mimoriadne prospievajúcu ľudskému zdraviu.

Mlieko, či už kravské, kozie alebo ovčie, odborníci v súčasnosti zaraďujú medzi najvýživnejšie a najkomplexnejšie potraviny. Okrem základných živín a príslušnej energie poskytuje ľudskému organizmu mnoho látok, ktoré sa vyznačujú nielen významnými výživovými, funkčnými, ale aj zdravotnými účinkami.

Ilustračné foto
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


"Obsahuje esenciálne aminokyseliny, ktoré si naše telo nevie samo vytvoriť. Ďalšími zložkami sú tuk a mliečny cukor, ktoré sú pre nás nielen výborným zdrojom energie. Pre detský organizmus je mimoriadne významná zložka mliečneho cukru - galaktóza, potrebná pre vývoj mozgu a nervových tkanív. Mliečny tuk je jemne emulgovaný a v porovnaní s inými živočíšnymi tukmi má veľmi dobrú stráviteľnosť. Jeho konzumácia je potrebná aj preto, že obsahuje v tuku rozpustné vitamíny A, D, E. Mlieko nás zásobuje aj bohatou minerálnou výživou. Je najlepším zdrojom vápnika, ktorý sa v organizme zúčastňuje na tvorbe a neskôr na udržiavaní pevnej kostnej hmoty a zubov, chráni nás aj pred osteoporózou. Mlieko je aj zdrojom draslíka a fosforu. Draslík, ktorého je vo výžive nedostatok, sa podieľa na udržiavaní krvného tlaku, reguluje rovnováhu telesných tekutín a napomáha správnej funkcii svalov. Fosfor spolu s vápnikom pomáha udržiavať pevné kosti," konštatovala Sedliačiková.

"Vzorom by nám mohlo byť Švajčiarsko a Francúzsko, kde napriek vysokému konzumu tučného mlieka a syrov je výskyt uvedených 'moderných ochorení' podstatne nižší," tvrdí odborníčka na výživu.