Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

INESS: Vlachynský nevie, či sa podarí dobehnúť odložené operácie

Na archívnej snímke analytik Inštitútu ekonomických a spoločenských analýz (INESS) Martin Vlachynský. Foto: TASR Jakub Kotian

Dopad odloženia operácie môže byť v závislosti od diagnózy podľa neho rôzny - od veľmi malého až po život ohrozujúci.

Bratislava 18. mája (TASR) - Analytik INESS Martin Vlachynský nevie odhadnúť, či sa podarí dobehnúť operácie, ktorých odklad si vyžiadala pandémia nového koronavírusu. "Máme len veľmi matné informácie o tom, aké sú výkonnostné ukazovatele z hľadiska jednotlivých poskytovateľov u nás, a aký je potenciál na zvýšenie efektivity. Avšak v prípade, že nenastanú procesné zmeny, ´dobehnúť´ mnoho diagnóz bude ťažké," povedal pre TASR.

V biznise je podľa jeho slov bežné stále hľadať spôsob, ako byť efektívnejší, ako vyrobiť jednotku toho istého produktu za menší čas a s menšími nákladmi. Poukázal na to, že podnikateľov do toho tlačí konkurencia. "V zdravotníctve je na jednej strane obmedzená konkurencia, na strane druhej striktné a neflexibilné formálne aj neformálne pravidlá," skonštatoval.

V prípade, že je "nemocnica 20 rokov zvyknutá začať poslednú plánovanú operáciu o jednej poobede", v systéme je podľa Vlachynského len málo motivácií, ktoré by zmenili jej spôsob uvažovania a našli k novým procesom dostatočné kapacity. "Tými motiváciami myslím, samozrejme, v neposlednom rade aj finančné motivácie," podotkol.

Dopad odloženia operácie môže byť v závislosti od diagnózy podľa neho rôzny - od veľmi malého až po život ohrozujúci. "Časová dostupnosť je jedným z rozmerov nároku pacienta," dodal.

Asociácia na ochranu práv pacientov a Asociácia zdravotných poisťovní tento mesiac upozornili, že na Slovensku sa stále nepodarilo dohnať odložené operácie z čias pandémie ochorenia COVID-19. Predlžujú sa podľa nich tiež čakacie doby.