Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Inovatívne onkolieky si nemôže dovoliť každý, upozorňuje štúdia

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vláda už začiatkom apríla odobrila isté zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Ak sa spôsob financovania inovatívnych liekov na Slovensku nezmení, budú si ich aj naďalej môcť dovoliť len solventnejší alebo tí, ktorým sa podarí získať peniaze inou cestou. Upozorňuje na to poradenská firma špecializovaná na oblasť zdravotníctva Pažitný & Kandilaki v štúdii zameranej na lieky a liekovú politiku s tým, že mnohé z nich nie sú zaradené v kategorizačnom zozname liekov, ktoré preplácajú zdravotné poisťovne.

Podotkli, že existencia inovatívnych liekov nehradených z verejného zdravotného poistenia v kombinácii so zvýšením povedomím pacientov prináša nový fenomén. "A tým je obstarávanie finančných prostriedkov na inovatívnu liečbu samotnými pacientami, ich rodinami, prostredníctvom charity či spolkov," priblížili odborníci. Bez zmeny financovania sektora sa podľa nich pri inovatívnych liekoch a ich dostupnosti posilní fenomén tzv. dvojcestného zdravotníctva.

Odborníci upozorňujú, že súčasný stav, keď sa inovatívne lieky uhrádzajú najmä cez tzv. výnimky je často označovaný za nesystémový, netransparentný, nespravodlivý, nepredvídateľný a zdĺhavý. Je preto podľa nich potrebné zaviesť systémové zmeny, ktoré eliminujú množstvo liekov na výnimku. Riešenie vidia napríklad v posilnení kategorizácie či v podpore iných spôsobov financovania týchto liekov napríklad fondom pre inovatívne lieky.

Vláda už začiatkom apríla odobrila isté zmeny v preplácaní drahých moderných liekov z verejného zdravotného poistenia. Pacientom by ich tak po novom neschvaľovali zdravotné poisťovne na výnimky, ale boli by štandardne uhrádzané. Zmeny prináša novela o rozsahu a podmienkach úhrady liekov z dielne ministerstva zdravotníctva. Odobriť ju musí ešte parlament a prezidentka.

Rezort už pri predstavení návrhu upozornil, že väčšina nových a inovatívnych liekov na Slovensku je pacientom uhrádzaná v tzv. výnimkovom režime, v ktorom je na posúdení zdravotnej poisťovne, či liek uhradí a v akej výške. Má tak dochádzať k markantným rozdielom v prístupe pacientov k liečbe. Ministerstvo ozrejmilo, že aktuálne je vo výnimkovom režime minimálne 50 onkologických liekov, ktoré budú z pohľadu zaradenia do kategorizácie prioritné.