Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Fóra, ktoré nevedie odborník, by mamičky mali brať s rezervou

Ilustračné foto Foto: TASR/AP Photo

Konkrétny postup, ako sa má tehotná žena pripraviť na pôrod čo najlepšie, podľa Mančíka neexistuje.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Mnohé budúce mamičky získavajú informácie na rôznych diskusných fórach na internete. Primár gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia v levickej nemocnici Gabriel Mančík upozorňuje, že fóra, ktoré nevedie lekár – pôrodník alebo pôrodná asistentka, treba brať s rezervou.

"Mnohé internetové zdroje sú neodborné, alebo sú len zhlukom poloprávd, mýtov či účelových informácií, mnohokrát slúžia nie najčistejším cieľom," hovorí lekár. Každá žena by podľa neho mala vycítiť, či ide o odbornú debatu, alebo len o nejaký "klebetník". Štúdium literatúry ženám pred pôrodom určite odporúča, pozor by si však mali dať na to, aby išlo skutočne o odborné zdroje.

Konkrétny postup, ako sa má tehotná žena pripraviť na pôrod čo najlepšie, podľa Mančíka neexistuje. "Za najdôležitejšie však pokladám pokoj a absolútnu psychickú pohodu. V neposlednom rade podporu rodiny," zdôraznil.

Gynekológ tiež ženám odporúča, aby sa pred pôrodom zapojili do tzv. psychofyzickej prípravy. Tú väčšinou vedú pôrodné asistentky. "Ide o psychickú prípravu, prípravu po odbornej stránke a v neposlednom rade aj o fyzické cvičenie. Ženám to pomôže pripraviť sa na pôrod, na určitú hladinu bolesti a vyššiu fyzickú záťaž," uzavrel Mančík.