Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Iveta Radičová pokrstila kalendár, ktorý pomôže deťom s chorým srdcom

Iveta Radičová Foto: TASR/Michal Svítok

Priaznivci umenia nájdu v kalendári diela výtvarníkov Arpáda Pála, Gordany Turuk, Ivett Axamitovej, Jany Frajkorovej, Martiny Konkoľovej, rezbára Vladimíra Morávka.

Bratislava 25. novembra (TASR) - Charitatívny kalendár na rok 2014 s názvom Cez umenie k detskému srdcu dnes predstavili v Bratislave. Na pomoc deťom s chorými srdiečkami v ňom spojili sily Nadácia Detského kardiocentra, renomovaná fotografka a viacerí slovenskí umelci, ktorí pre projekt vytvorili originálne diela s tematikou srdca. Kalendár nafotila Jana Keketi, ktorá svojimi fotografiami už oslovila verejnosť v podobnom projekte s názvom Deťom z lásky.

"Vtedy sa fotili celebrity s deťmi a teraz sa fotili deti, ktoré nie sú celebritné. V tomto projekte ide skôr o umenie, skĺbenia umenia s detskou nevinnosťou a spontánnosťou," uviedla pre TASR Jana Keketi. Na jej fotografiách k jednotlivým mesiacom sa pri umeleckých dielach usmievajú napríklad i deti choreografa Jara Bekra a herečky Moniky Hilmerovej, ale aj deti speváčky Márie Čírovej. Skĺbiť deti s umeleckými predmetmi a pôvodným zámerom bolo podľa fotografky náročné: "Robili si čo chceli, väčšina. Skôr sme sa snažili ich udržať pri objekte a vyčariť nejaký príjemný výraz. A uplácať ich, uplácať, lebo niektoré sa naozaj nedali, hlavne tie menšie."

Priaznivci umenia nájdu v kalendári diela výtvarníkov Arpáda Pála, Gordany Turuk, Ivett Axamitovej, Jany Frajkorovej, Martiny Konkoľovej, rezbára Vladimíra Morávka, umeleckého výtvarníka a fotografa Daniela Brogyányiho, sochára Ivana Patúca a Margaréty Horákovej, módnych návrhárov a dizajnérov Fera Mikloška, Kataríny Feix, Róberta Bartolena, ale i tradičnej slovenskej čipkárky Márie Hnidkovej. Výťažok z predaja kalendára, ktorý pokrstila patrónka Nadácie Detského kardiocentra Iveta Radičová, poputuje na pomoc malým pacientom s ochorením srdiečka.

Expremiérka prezradila, že patronát "zdedila" po svojom manželovi Stanovi Radičovi a Jarovi Filipovi, ktorí boli patrónmi nadácie dlhé obdobie. "Veľmi oceňujem prácu, ktorú do celého tohto dielka vložili všetci autori. Tie deti sú lámači sŕdc," povedala okrem iného Iveta Radičová pri uvedení kalendára. "Dúfam, že nám zostane na stoloch bez ohľadu na to, aký je na ňom napísaný rok," dodala čerstvá krstná mama. Kalendár Cez umenie k detskému srdcu uviedla do života flitrami spolu s primárom Mariánom Hrebíkom, projektovou manažérkou Nadácie Detského kardiocentra Erikou Grossertovou, Janou Keketi a speváčkou Katarínou Hasprovou.

Trinásť diel zvečnených v kalendári dnes večer pomohlo získať finančné prostriedky pre malých pacientov aj po druhý raz v rámci dražby týchto umeleckých kúskov. Peniaze z aukcie, konkrétne suma 17.850 eur, poputuje opäť na pomoc kardiologicky chorým deťom z celého Slovenska.