Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

J. Mihál: Poisťovne by mali robiť ročné zúčtovania aj pri preplatkoch

Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa slov poslanca za SaS Jozefa Mihála robia tak iba v prípadoch nedoplatkov.

Bratislava 20. júna (TASR) - Zdravotné poisťovne (ZP) v súčasnosti nevykonávajú automaticky ročné zúčtovanie poistenia v prípade preplatkov. Podľa slov poslanca za SaS Jozefa Mihála robia tak iba v prípadoch nedoplatkov. "Chcem tento vážny problém vyriešiť," avizoval dnes v parlamente svoj pozmeňovací návrh k novele zákona o zdravotnom poistení.

Mihál vysvetlil, že v tomto roku budú prvýkrát robiť ročné zúčtovanie za poistencov samotné ZP. "Je to veľmi pozitívne, pretože táto byrokratická povinnosť sa tým pádom odstránila a ľudia si vydýchli, čo je ale horšie, zákon je napísaný tak, že ZP musí vykonať ročné zúčtovanie za poistenca iba v prípadoch, keď mu vychádza nedoplatok," vysvetlil.

Súčasné znenie legislatívy nerieši prípady, kedy poistencom vychádzajú preplatky. "ZP zúčtovanie nemusí vykonať, a tak de jure preplatok neexistuje, a tým pádom poistenec svoje peniaze nedostane naspäť," zdôraznil Mihál s tým, že ročne ide o sumu približne 15 miliónov eur. Opozičný poslanec teda navrhuje, aby ZP robili tento úkon na požiadanie poistenca aj pri preplatkoch.