Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Japonsko začne opäť podporovať očkovanie proti vírusu HPV

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Keď Japonsko začalo v roku 2013 očkovať proti HPV v rámci štandardných očkovacích programov, vakcínu dostalo až 70 percent dievčat vo veku 12 – 16 rokov.

Tokio 31. marca (TASR) - Japonsko začne od piatka opäť aktívne propagovať očkovanie proti ľudskému papilomavírusu (HPV), ktorý môže zabrániť vzniku rakoviny krčka maternice. Úroveň zaočkovania v krajine bola za uplynulých deväť rokov veľmi nízka, keďže miestne orgány sa v roku 2013 rozhodli očkovanie nepodporiť najmä pre obavy z možných vedľajších účinkov. Informovala o tom bývalá ministerka zdravotníctva Džunko Miharová. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Konečne môžeme ochrániť životy mladých žien,"
vyhlásila Miharová, ktorá sama v minulosti rakovinu krčka maternice prekonala. Dodala, že za zanedbanie očkovania v posledných rokoch zaplatí mnoho žien vlastným životom.

Keď Japonsko začalo v roku 2013 očkovať proti HPV v rámci štandardných očkovacích programov, vakcínu dostalo až 70 percent dievčat vo veku 12 – 16 rokov. Očkovanie je pre túto vekovú skupinu bezplatné. Po tom, čo sa v miestnych médiách objavili dezinformačné reportáže o vážnych vedľajších účinkoch vakcíny proti HPV, sa krajina rozhodla ich propagáciu zastaviť. Hoci vakcíny zostali bezplatné aj naďalej, úroveň očkovania klesla pod jedno percento.

V Japonsku každý rok diagnostikujú rakovinu krčka maternice približne 10.000 ženám, pričom 3000 chorobe podľahne. Celosvetovo ide o štvrtý najčastejší typ rakoviny u žien.

Svetová zdravotnícka organizácia spustila v roku 2020 globálnu kampaň s cieľom rakovinu krčka maternice úplne eliminovať, pričom chce, aby do roku 2030 bolo zaočkovaných aspoň 90 percent dievčat do veku 15 rokov.

Na Slovensku bude vakcína proti HPV deťom v 13. roku života plne preplácaná zo zdravotného poistenia. Vo februári o tom informoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský.