Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pri projekte jednej poisťovne má za tri milióny radiť skúsená firma

Ministerstvo zdravotníctva poukázalo, že náročnosť procesu si vyžaduje, aby poradcom bola renomovaná a kompetentná spoločnosť s vysokou úrovňou kvality práce.

Bratislava 30. mája (TASR) - Vláda SR dnes odobrila návrh podmienok tendra na poradcu k zavádzaniu unitárneho systému verejného zdravotného poistenia. Oceňovať by mal napríklad hodnotu súkromných zdravotných poisťovní. Ako vyplýva z materiálu, podmienky majú byť nastavené tak, aby súťažili firmy so skúsenosťami. Postup by mal ešte dopredu posúdiť Úrad pre verejné obstarávanie. Odmena sa môže pohybovať na úrovni troch miliónov eur.

"Pri takýchto rozsiahlych a komplexných transakciách je potrebná účasť kvalifikovaného poradcu disponujúceho personálnymi a technickými kapacitami a dostatočnými skúsenosťami," uviedlo ministerstvo zdravotníctva. Poradca má byť známy do augusta. Predmetom zákazky sú právne a ekonomické poradenstvo, ako aj znalecké poradenstvo vrátane znaleckej činnosti. Verejným obstarávateľom bude Spoločnosť pre zavedenie unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, v ktorej sú zástupcovia ministerstiev zdravotníctva a financií.

Ministerstvo zdravotníctva poukázalo, že náročnosť procesu si vyžaduje, aby poradcom bola renomovaná a kompetentná spoločnosť s vysokou úrovňou kvality práce. "Pri takýchto rozsiahlych a komplexných transakciách je totiž potrebná účasť kvalifikovaného poradcu disponujúceho personálnymi a technickými kapacitami a dostatočnými skúsenosťami," konštatuje sa v materiáli. Tender má preto požadovať také podmienky, aby mohli súťažiť firmy, ktoré realizovali veľké zákazky, či radili klientovi v medzinárodnej arbitráži.

Projekt zavedenia unitárneho systému verejného zdravotného poistenia, teda jednej štátnej zdravotnej poisťovne, sa má zrealizovať v prípade dohody aj nedohody s akcionármi súkromných poisťovní. Pokiaľ by k dohode došlo, malo by sa tak stať podľa pôvodného harmonogramu od januára 2014. Pokiaľ nie, siahlo by sa po vyvlastňovaní a jedna poisťovňa by mala vzniknúť od júla 2014. Kroky potrebné na realizáciu projektu však majú sklz oproti pôvodnému vládnemu plánu, tender na poradcu sa mal pôvodne skončiť v apríli.

Mešká aj predloženie transformačného zákona, ktorý okrem iného určí spôsob oceňovania poisťovní. Pôvodne mal platiť od mája. Ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská napriek tomu verí, že posuny termínov nebudú také zásadné, aby sa hovorilo aj o posune základných termínov.