Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Jesenné obdobie prináša nárast respiračných ochorení

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Bez výraznejších problémov ich prekonajú zdraví ľudia, problémom môžu byť pre pacientov s chronickými ochoreniami pľúc, srdca, diabetikov či s cirhózou pečene.

Handlová 22. septembra (TASR) - Jesenné obdobie so sebou prináša nárast respiračných ochorení. Bez výraznejších problémov ich prekonajú zdraví ľudia, problémom môžu byť pre pacientov s chronickými ochoreniami pľúc, srdca, diabetikov či s cirhózou pečene. Uviedol to pneumológ nemocnice v Handlovej Jozef Kubík.

"Na jeseň sa najčastejšie objavujú respiračné virózy horných a dolných dýchacích ciest, najlepším príkladom je chrípka. Na vzostupe sú aj bakteriálne zápaly priedušiek a pľúc a, samozrejme, zhoršovanie chronických obštrukčných chorôb pľúc," konkretizoval Kubík.

Na stúpajúcom počte respiračných ochorení má podľa neho podiel viacero faktorov, znižuje sa intenzita slnečného žiarenia a aj jeho UV zložky, ktorá prirodzene zabíja vírusy a baktérie, zvyšuje sa vlhkosť a znižuje teplota vzduchu.

"Respiračné infekcie zdraví ľudia prekonajú väčšinou bez výraznejších problémov. Nebezpečnejšie sú u pacientov s chronickými ochoreniami pľúc, srdca, dialyzovaných pacientov, diabetikov, imobilných alebo zle mobilných pacientov a u ľudí s cirhózou pečene," priblížil pneumológ.

Absolútna ochrana pred respiračnými ochoreniami podľa neho neexistuje. "Dôležité je v tomto prípade správanie sa ľudí. Napríklad aj neobľúbené nosenie rúšok a respirátorov na miestach s veľkou koncentráciou ľudí je jeden z dôležitých ochranných prostriedkov na zníženie šírenia respiračných infekcií," podotkol.

Podstatné podľa Kubíka je, aby ľudia s príznakmi respiračného ochorenia zostali doma, nechodili na miesta, kde sa nachádza väčšia koncentrácia ľudí v uzavretom priestore, ako sú supermarkety, obchodné centrá, kiná, MHD, čakárne u lekárov, a podobne. "Okrem toho má v prevencii, samozrejme, vplyv aj nešpecifická podpora imunity v podobe dostatočne pestrej a na vitamíny bohatej stravy, pravidelnej fyzickej aktivity či otužovania. Pred jeseňou, počas jesene a zimy môžem odporučiť zvýšiť príjem vitamínov C a D," dodal.