Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 8. máj 2024Meniny má Ingrida
< sekcia SEKCIA: Zdravie

J.Klimas:Návrh na zavedenie očkovania v lekárňach bol dobre pripravený

Na archívnej snímke dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ján Klimas. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Očkovanie proti chrípke v lekárňach by podľa neho zvýšilo jeho dostupnosť.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Návrh na zavedenie očkovania v lekárňach bol dobre pripravený. Myslí si to dekan Farmaceutickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Ján Klimas, ktorý vypustenie návrhu z vládnej novely zákona o liekoch a zdravotníckych pomôckach vníma ako prekvapujúce rozhodnutie. Návrh považoval za dobrý.

Očkovanie proti chrípke v lekárňach by podľa neho zvýšilo jeho dostupnosť. "To bude nevyhnutne spojené s pozitívnym výsledkom zvýšenia zaočkovanosti dospelej populácie, so zlepšením povedomia o benefitoch očkovania u kritickej časti občanov Slovenska, so znížením miery chorobnosti a šetrením finančných nákladov, ktoré so sebou sezónny výskyt chrípky prináša," povedal.

Klimas poukázal, že mnohé európske krajiny v posledných rokoch zaviedli legislatívne zmeny na rozšírenie úloh verejných lekární, keď aj prostredníctvom očkovania v lekárňach dochádza k znižovaniu tlaku na ostatné časti systému zdravotnej starostlivosti.

Avizoval, že v odborných kruhoch budú pozorne počúvať odôvodnenia vypustenia zámeru. "Sme pripravení opätovne predostrieť všetky argumenty, prečo si myslíme, že očkovanie poskytované vyškolenými certifikovanými lekárnikmi je správna vec a aj ponúknuť odbornú pomoc pri presadzovaní tejto modernej koncepcie v rámci prevencie chrípky v Slovenskej republike," dodal.

Rezort zdravotníctva odôvodnil, že navrhnutá novela zákona o liekoch nezískala na rokovaní vlády dostatočnú podporu. Zámer na zavedenie očkovania v lekárňach by však podľa neho mohli poslanci navrhnúť v parlamente. V lekárňach sa malo zo začiatku očkovať najmä proti chrípke, ministerstvo tak chcelo zvýšiť zaočkovanosť populácie.