Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

K dohode medzi ambulantnými lekármi a VšZP zatiaľ nedošlo

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Stále platí, že veľká časť ambulantných lekárov nepodpíše dodatky zmlúv s poisťovňou.

Bratislava 2. júla (TASR) - Zástupcovia ambulantných lekárov sa so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP) zatiaľ nedohodli. Stále tak platí, že veľká časť ambulantných lekárov nepodpíše dodatky zmlúv s poisťovňou. Rokovania budú pokračovať o 15. hodine.

"Situácia sa nezmenila oproti tej, keď sme sem prichádzali," povedal médiám Marián Kollár, prezident Slovenskej lekárskej komory (SLK). "Ponúkli sme kompromis, ktorý z nášho pohľadu je taký, aby ho mohla VšZP akceptovať. VšZP deklarovala, že si to potrebuje rozmyslieť."

Podľa Kollárových slov predstavitelia ambulantných lekárov urobili výrazný ústupok preto, aby sa situácia vyriešila. "Nejde o peniaze," spresnil generálny riaditeľ Zdravity, o.z., Ladislav Pásztor, avšak konkrétnejší nebol. Kollár i Pásztor naďalej tvrdia, že 70 percent ambulantných lekárov nemá podpísané dodatky. Poisťovňa pritom operuje s číslom 56 percent, kam ráta aj všeobecných lekárov i lekárov špecialistov.

"Nie je dôležité percento, ale to, že veľká časť ambulantných lekárov nemá podpísaný dodatok, to nie sú jeden-dvaja lekári," povedal Pásztor. Medzi tými, ktorí nemajú podpísaný dodatok, sú najmä špecialisti. Pásztor pritom spomenul čísla z jedeného kraja, ktorý nechcel špecifikovať, kde len 22 percent pediatrov má podpísaný dodatok.

Podľa slov hovorkyne VsŽP Dany Gašparíkovej s kompromisom prišla aj poisťovňa. "Možné zdroje vidíme v existujúcej sieti špecialistov, ktorá bola doteraz naplnená na 201 percent a z týchto peňazí by bolo možné navýšiť platby ambulanciám všeobecných lekárov," povedala Gašparíková.

"Je tu záujem dohodnúť sa, veríme, že sa tak stane," uzatvoril Kollár s tým, že po 15. hodine bude rád informovať o dobrých správach.

Ambulantní lekári, ktorí nepodpísali dodatok, nesúhlasia s tým, že nové dodatky k zmluvám hovoria iba o navýšení, ktoré vyplynulo z rozpustenia rezervy 50 miliónov eur v štátnom rozpočte na platy sestier. Ich zástupcovia preto počas týždňa informovali, že pacienti - poistenci VšZP si v ambulanciách zaplatia za odbery krvi, ultrazvukové či röntgenové vyšetrenie s tým, že sú ochotní odkladných pacientov ošetriť bez zaplatenia do piatka (6.7.).


Tu bude player