Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kampaň Valentínska kvapka krvi slávi štvrťstoročnicu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Tohtoročná 25. valentínska kampaň sa nesie v znamení hesla Láska lieči.

Bratislava 10. februára (TASR) – Kampaň Valentínska kvapka krvi, ktorá odštartovala v pondelok, slávi štvrťstoročnicu. Pravidelní darcovia aj prvodarcovia môžu na pracoviskách Národnej transfúznej služby (NTS) SR, na hematologicko-transfúznych oddeleniach v nemocniciach po celom Slovensku, ale aj v mobilných odberových staniciach darovať krv. Tohtoročná 25. valentínska kampaň sa nesie v znamení hesla "Láska lieči". TASR o tom informovala Silvia Kostelná zo Slovenského Červeného kríža (SČK).

Generálna sekretárka SČK Zuzana Rosiarová vyzýva ľudí, aby sa stali súčasťou rodiny darcov krvi a pridali sa ku kampani. Podľa jej slov prináša podujatie každoročne skutočné príbehy plné ľudskosti.

Aj mladí ľudia z tohtoročného kampaňového plagátu Lucia, Rebeka, Vanesa, Kristína a Richard začali svoj vlastný príbeh bezpríspevkového darovania krvi. V roku 2018 boli študentmi gymnázia v Nových Zámkoch a medzi spolužiakmi spoločne zorganizovali prvý ročník Gymnaziálnej kvapky krvi práve počas celonárodnej kampane Valentínska kvapka krvi. Tento rok sú jej tvárami.

"Nevedeli sme, či budeme mať dostatok darcov, či sa akcia vydarí. Naši spolužiaci nás však nesklamali a na darovanie čakali svedomito v rade, pretože chceli pomôcť," zaspomínal si na svoj prvý zorganizovaný mobilný odber Richard Čanaky. Prvodarkyňa Lucia povedala, že odber krvi zvládla bez problémov a darovať krv už bola odvtedy niekoľkokrát.

V piatok (14. 2.) na Valentína bude mobilný odber napríklad v priestoroch Čestnej stráže prezidenta SR v Bratislave, na ktorý organizátori pozývajú darcov.

Kampaň potrvá do 13. marca.