Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Každý má právo na pekný úsmev

Dentálny implantát Foto: ArtDentistic Bratislava

Zuby. Prichádzame o ne za rôznych okolností. Pri úrazoch, nehodách, ale najčastejšie pri bakteriálnych ochoreniach.

Bratislava 31. mája (Teraz.sk) - Mať zdravý a pekný chrup je dôležité pre každého z nás. Nielen po funkčnej, ale zároveň aj po estetickej stránke. Implantáty predstavujú ideálnu náhradu chýbajúceho zuba a zároveň aj ideálnu náplasť na pocit menejcennosti.

Zdravie a stav svojej ústnej dutiny zvyknú mnohí z nás podceňovať. Na stratu zuba si poniektorí zvyknú veľmi rýchlo, časom im neprekáža ani medzera v chrupe. Pre ostatné zuby to však dobré nie je. Milujú totiž blízkosť. „Mimo estetických defektov môže chýbajúci zub spôsobiť aj funkčné problémy. Napríklad pri žuvaní stravy. V horšom prípade jedincovi hrozí kolaps zuboradia, keďže vedľajšie a protiľahlé zuby sa môžu poposúvať,“ vysvetľuje Dr. Libor Michna, MSc. zo stomatologickej kliniky v Bratislave.

Dentálny implantát
Foto: ArtDentistic Bratislava
Nie je náhrada ako náhrada
V súčasnosti sa problém chýbajúceho zuba, či viacerých zubov, rieši rôznymi spôsobmi. Pacient sa môže rozhodnúť aj pre konvenčný mostík alebo snímateľnú protézu. „Kým pri prvej alternatíve dochádza k obrúseniu priľahlých zubov, pri protéze trpí zub, o ktorý sa náhrada opiera a zároveň aj mäkké i tvrdé tkanivo pod ňou. Z tohto pohľadu je ideálnym riešením dentálny implantát,“ hovorí Libor Michna.

Natrvalo a ľudsky

Dentálny implantát predstavuje funkčnú, estetickú a zároveň dokonalú náhradu chýbajúceho zuba. Doktor Michna so svojím tímom pracuje s titánovými implantátmi, ktoré sú kompatibilné s ľudským organizmom. „Do kosti pacienta sa, na miesto koreňa, aplikuje titánová náhrada. Po zahojení sa na implantát nasadí titánová nadstavba a následne keramická korunka, ktorá je ako jediná viditeľná voľným okom,“ opisuje priebeh zákroku Dr. Libor Michna MSc.

Precízny priebeh, minimum bolesti
Implantológ Dr. Libor Michna sa rozhodol využiť pri svojej práci aj jedinečný plánovací softvér. Vďaka nemu, CT vyšetreniam a svojim skúsenostiam, dokáže implantát zaviesť presne do ideálnej polohy a následne tak vytvoriť dokonalý tvar keramickej korunky. Týmto zaručuje svojim pacientom precíznosť celého procesu a v konečnom dôsledku dokonalý výsledok. „Mnoho pacientov sa muselo doteraz spoľahnúť na skúsenosti a zručnosti svojho zubného lekára. V prípade pochybení mohol byť implantát aplikovaný zle a korunka tiež nemala ideálny tvar. Náš softvér vie zobraziť celý priebeh zákroku a jeho výsledok ešte pred samotným úkonom. To pacienta ušetrí aj od zbytočnej bolesti,“ pochvaľuje si Libor Michna.

Pred zákrokom je nutné absolvovať komplexné vyšetrenie chrupu, prípadne jeho zostatkov, a tiež ústnej dutiny. Klienti sú podrobení CT vyšetreniu, dôsledne je sledovaný aj stav mäkkých a tvrdých tkanív. „Pacientov zdravotný stav musí byť pred zákrokom uspokojivý, ide totiž o chirurgický zákrok, a tak si zakladáme na stopercentnej dôslednosti. Práve vďaka tomu predstavujú implantáty nádej aj pre pacientov, ktorí trpia parodontitídou. Aj im vieme pomôcť, avšak primárne sa musíme zamerať práve na toto ochorenie. Až potom môžeme pristúpiť k implantátom,“ vysvetľuje Dr. Libor Michna MSc.

Hojenie rán prebieha zväčša bez komplikácií, bez bolesti. V ojedinelých prípadoch sa dostaví mierny pooperačný opuch. „Celkové zhojenie implantátu s kosťou pacienta trvá približne tri mesiace. Po zákroku odporúčame pacientom konzumovať na krátky čas mäkšiu stravu, obmedziť horúce jedlá a nápoje a vyhýbať sa fyzickej námahe. Nasadenie keramickej korunky je veľmi rýchly proces, vzhľadom na primárne plánovanie, zvyčajne pacient odchádza po 30tich minútach. Potom to môže naplno rozbaliť s úsmevom,“ dodáva na záver Libor Michna.