Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Každý štvrtý slovenský pacient sa sťažuje na bolesti chrbtice a kĺbov

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Roman Hanc

Predsedníčka Ligy proti reumatizmu Jana Dobšovičová Černáková vysvetlila, že v prípade reumy ide o veľkú skupinu pomerne odlišných ochorení, ktoré postihujú prevažne pohybový aparát.

Bratislava 12. októbra (TASR) – Každý štvrtý slovenský pacient sa sťažuje na bolesti chrbtice a kĺbov. Liga proti reumatizmu preto pri príležitosti Svetového dňa reumatizmu, ktorý si spoločnosť pripomína v utorok, upozorňuje, že ak niekto má podozrenie na reumu, mal by zbystriť pozornosť.

Predsedníčka Ligy proti reumatizmu Jana Dobšovičová Černáková vysvetlila, že v prípade reumy ide o veľkú skupinu pomerne odlišných ochorení, ktoré postihujú prevažne pohybový aparát a ktorých spoločným znakom je bolesť.

Poukázala na to, že v súčasnosti sa do tejto skupiny zaraďuje približne 200 chorôb a chorobných stavov, ktorých príčiny, priebeh a následky sú rozdielne. "Je to skutočne pestrá paleta ochorení – od celkom nezávažných prechodných bolestivých stavov až po ťažké invalidizujúce postihnutie s celoživotným priebehom. Niektoré z reumatických chorôb dokonca ohrozujú život chorého alebo skracujú život," skonštatovala.

Liga proti reumatizmu pri tejto príležitosti pripravila osvetové podujatia online formou. Prostredníctvom webovej stránky www.mojareuma.sk pripravila viaceré živé vysielania a prednášky, ktoré sa tejto problematike venujú.