Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V prírode sú opäť aktívne kliešte, ľudia by mali myslieť na prevenciu

Ilustračné foto Foto: TASR

Prisatý kliešť sa dá odstrániť z pokožky viacerými spôsobmi.

Košice 12. mája (TASR) - Vychádzky do prírody sú v tomto období spojené s rizikom nákazy viacerých druhov ochorení, ktoré môžu preniesť na človeka kliešte po prisatí na pokožku. Vhodnou prevenciou pred nepríjemným hmyzom je očkovanie, rôzne repelenty i správny spôsob obliekania.

Kliešťová encefalitída je jedným z ochorení, ktoré môže postihnúť mozog človeka po prisatí kliešťa na jeho pokožku. "Infikovať sa možno aj konzumáciou surového mlieka kôz a oviec, alebo nedostatočne spracovaných výrobkov z týchto surovín. Našťastie sú na Slovensku len dve percentá kliešťov nositeľmi vírusu kliešťového zápalu mozgu a mozgových blán," informovala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach Ladislava Šustová. Ako dodala, nemocničná Klinika infektológie a cestovnej medicíny v tomto roku zatiaľ žiadneho pacienta s kliešťovou encefalitídou nehospitalizovala.

V siedmich prípadoch však spomínaná klinika hospitalizovala v tomto roku pacientov s lymskou boreliózou. Aj toto ochorenie môže prepuknúť u človeka po kontakte s kliešťom. "Po približne troch až 32 dňoch od nákazy sa v mieste uhryznutia kliešťom objaví u 60 až 80 % pacientov červená škvrna, ktorá uprostred bledne. Vtedy treba vyhľadať lekára," vysvetlila Šustová. Ako ďalej uviedla, u neliečených pacientov toto začervenanie zmizne po troch až štyroch týždňoch, po nasadení liečby antibiotikami už v priebehu niekoľkých dní. Neliečená bakteriálna infekcia môže po niekoľkých mesiacoch, ba i rokoch viesť k chronickým problémom srdca, nervov i k trvalým poškodeniam kĺbov.

Anaplazmóza je bakteriálnou infekciou s inkubačnou dobou jeden až tri týždne, ktorá môže prepuknúť u človeka takisto po prisatí kliešťa. Má príznaky pripomínajúce chrípku a podobne ako aj borelióza sa lieči antibiotikami. Po prvýkrát ju diagnostifikovali v roku 1997 u pacienta v Slovinsku.

Prisatý kliešť sa dá odstrániť z pokožky viacerými spôsobmi. Lekári ho odporúčajú najprv poliať dezinfekčnou látkou, najlepšie s obsahom alkoholu, špeciálnym prostriedkom z lekárne, prípadne mydlovou penou. Kliešťa je následne potrebné uchopiť pinzetou čo najbližšie pri koži a miernym ťahom vytiahnuť. Netreba sa však ponáhľať, aby sa nerozpučil. Ranu je potrebné po vybratí kliešťa následne dezinfikovať.

Najväčší výskyt kliešťov v prírode je v priebehu roka od apríla do októbra. Pri vychádzkach do prírody odporúčajú lekári vyhýbať sa oblečeniu s krátkymi rukávmi či krátkym nohaviciam, vhodné je tiež používať repelenty. Ako prevenciu pred kliešťovou encefalitídou odporúčajú očkovanie.