Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kliešte sa vyskytujú aj v mestskom prostredí či horských oblastiach

Na snímke kliešte. Foto: TASR - František Iván

Rizikové sú najmä oblasti, kde už bol zaznamenaný výskyt kliešťov prenášajúcich ochorenia.

Bratislava 2. mája (TASR) - Kliešte sa vyskytujú aj v mestskom prostredí. Objavujú sa napríklad v mestskej zeleni, v parkoch, ale aj v záhradách rodinných domov, na cintorínoch, v lesoparkoch a v rozličných rekreačných zónach. Upozornil na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

"Môžu sa vyskytovať v princípe všade, kde je vyššia tráva a kríky, dostatočne vlhký vzduch a kde sa pohybujú potenciálni hostitelia - zvieratá a človek," priblížila Jana Kerlik z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Banskej Bystrici. Zvýšené riziko výskytu kliešťov je podľa nej na lúkach, pasienkoch, pozdĺž lesných chodníkov a vodných tokov či na rozhraní lesa a lúk.

Kliešte obľubujú dubovo-hrabové lesy do nadmorskej výšky 600 až 800 metrov, informovala Júlia Adamčíková z Odboru surveillance infekčných ochorení ÚVZ SR. V posledných rokoch sa podľa nej začali objavovať aj vyššie v horských oblastiach - do výšky 1000, ojedinele do 1400 metrov nad morom.

Rizikové sú najmä oblasti, kde už bol zaznamenaný výskyt kliešťov prenášajúcich ochorenia. "Infikované kliešte prenášajú najmä lymskú boreliózu a kliešťovú encefalitídu," spresnila Adamčíková.

Kliešte infikované baktériou lymskej boreliózy sa vyskytujú takmer na celom území Slovenska, kliešte infikované vírusom kliešťovej encefalitídy sa vyskytujú v určitých tzv. endemických oblastiach. "Kým v minulosti patrilo k najrizikovejším oblastiam povodie rieky Váh a Trenčiansky kraj, za ostatné roky bol zaznamenaný najvyšší počet prípadov kliešťovej encefalitídy v Žilinskom a v Banskobystrickom kraji," dodala Kerlik.