Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kluby abstinentov pomáhajú pri hľadaní stratených hodnôt života

Ilustračné foto. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Alkohol zapríčiňuje až okolo 200 rôznych vážnych ochorení. Taktiež si vyberá daň na ľudských životoch, či už ide o dopravnú nehodovosť alebo páchanie násilných trestných činov pod jeho vplyvom.

Bratislava 21. novembra (TASR) - Každý druhý mladý človek na Slovensku sa príležitostne opije. Konštatovali to dnes na tlačovej besede v Bratislave poprední protagonisti boja proti drogovým závislostiam v SR. Zároveň upozornili na sobotňajšiu (24. novembra) akciu v Kultúrnom dome v mestskej časti Ružinov, kde sa uskutoční 20. ročník stretnutia bratislavských klubov abstinujúcich.

Lekári Ivan Novotný, Ľubomír Okruhlica a Jana Žemličková z vlastnej praxe ponúkli na besede skúsenosti z práce okolo liečenia drogovo závislých pacientov, s osobitným zreteľom na závislosť od alkoholu. Upozornili na spoločenskú toleranciu konzumácie alkoholu napriek tomu, že alkohol zapríčiňuje okolo 200 rôznych vážnych ochorení. Taktiež si vyberá krutú daň na ľudských životoch, či už ide o dopravnú nehodovosť alebo páchanie násilných trestných činov pod vplyvom alkoholu.

Rovnako pripomenuli dôležitosť prevencie pred drogovými závislosťami pri výchove mládeže v rodinách a podčiarkli spoločenský i zdravotný význam pôsobenia klubov abstinentov, v ktorých mnohí závislí ľudia po liečení nachádzajú opätovný zmysel života.