Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kmeňové bunky pomáhajú aj Slovákom

Foto: TASR/Daniel Veselský

Kmeňové bunky pomáhajú aj Slovákom – uplatnili sa v regeneratívnej medicíne.

Bratislava 16. októbra (TASR-OTS) - Niektorí ľudia s diagnózou, ako napríklad rázštep podnebia alebo poškodenie očnej rohovky, sa už aj na Slovensku liečia kmeňovými bunkami. Rôzne typy týchto buniek využívajú špičkoví lekári a výskumníci, ktorí svoje výsledky prezentovali v rámci jedinečného Okrúhleho stola pri príležitosti Dňa pupočníkovej krvi.

Za jedným stolom diskutovali odborníci z rôznych oblastí medicíny so skúsenosťami s kmeňovými bunkami - Prof. RNDr. Ján Vojtaššák, PhD., Doc. MUDr. Ján Koller, CSc., Mgr. Jana Dragúňová, CSc., MUDr. Jaroslava Payerová a RNDr. Miroslav Kubeš, CSc. Predmetom ich práce je napríklad využitie mezenchymálnych kmeňových buniek pri nehojacich sa ranách a tkanivových náhradách po chirurgických zákrokoch či pestovanie kmeňových buniek očnej rohovky pre pacientov s ťažkým poškodením zraku po úrazoch. Na stretnutí odzneli aj informácie o pripravovanej klinickej štúdii, ktorej cieľom bude využitie potenciálu vlastných kmeňových buniek z pupočníkovej krvi u detí s detskou mozgovou obrnou. Túto štúdiu pripravuje rodinná banka Cord Blood Center v spolupráci s Detskou fakultnou nemocnicou v Bratislave.

Do diskusie sa zapojil aj europoslanec MUDr. Miroslav Mikolášik formou video príhovoru, kde okrem iného vyzdvihol podporu Európskeho parlamentu (EP) v oblasti kmeňových buniek z pupočníkovej krvi na základe uznesenia z 11. septembra 2012. Ide o mladé bunky uchované v čase „nula“ života jedinca, a preto je ich potenciál množenia najväčší v porovnaní s iným zdrojmi kmeňových buniek, kostnou dreňou či tukovým tkanivom. Dnešná terapia kmeňovými bunkami sa posúva za hranice hematológie a onkológie do oblasti tzv. regeneratívnej medicíny, avšak stovky klinických štúdií sa uskutočňujú najmä mimo Európy. Práve preto sa etická regeneratívna medicína stala jednou z prioritných oblastí podpory v Európskej únii, aby naďalej pribúdali nové aplikácie využitia kmeňových buniek a narastal tak ich potenciál v slovenskej a svetovej regeneratívnej medicíne.