Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kolektívny spor medzi odbormi a malými nemocnicami pokračuje ďalej

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Mzdy zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2011, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc.

Bratislava 5. marca (TASR) - Zdravotnícke odbory a stredné a malé nemocnice zatiaľ nedospeli k dohode o kolektívnej zmluve, ktorá by okrem iného riešila aj rast platov nemocničných zamestnancov. Napriek tomu, že medzi vedeniami Asociácie nemocníc Slovenska (ANS) a Slovenským odborovým zväzom zdravotníctva a sociálnych služieb (SOZZaSS) vznikla dohoda, Rada ANS na svojom minulotýždňovom zasadnutí predložený návrh upravila.

Upravený návrh nemocnice poslali odborom v pondelok (4. 3.), no ako dnes skonštatoval šéf SOZZaSS Anton Szalay, s ponukou spokojní nie sú. "Nie je v intenciách spoločnej dohody," poznamenal pre TASR s tým, že k návrhu by sa v priebehu tohto týždňa mali vyjadriť členovia výkonných výborov. Priblížil, že ponúknutý návrh zo strany nemocníc počíta s päťpercentným rastom miezd zamestnancov, okrem tých, ktorým sa mzdy zvyšovali vlani. Problémom však má byť v tom, že vypadli zmienky o ostatných benefitoch.

Dohoda medzi odbormi a nemocnicami chýba aj po tom, ako v tomto spore rozhodol vlani rozhodca. Vzhľadom na pochybnosti týkajúce sa zákonnosti postupu ANS odporučila svojim členom, aby sa necítili byť viazaní jeho rozhodnutím. Rozhodca rozhodol o zvýšení miezd zamestnancov malých nemocníc dvakrát o 2,5 percenta. Prvé zvýšenie malo byť k 1. októbru 2012, druhé od začiatku tohto roku. Odbory pre zamestnancov žiadali na začiatku rokovaní desaťpercentný rast miezd.

Mzdy sa zvyšovali v roku 2011

Mzdy zdravotníkov sa naposledy zvyšovali v roku 2011, pričom tomuto kroku predchádzali niekoľkomesačné rokovania so zástupcami nemocníc. Odborom sa však ani vtedy s ANS nepodarilo dohodnúť, rokovania sa tak po sprostredkovateľovi dostali tiež pred rozhodcu.

Ten v prípade neštátnych nemocníc rozhodol, že platy zdravotníckych pracovníkov sa majú zvýšiť dvakrát o štyri percentá. ANS však na rozdiel od odborov nepovažovala kolektívnu zmluvu za uzavretú. Po ďalšej sérii rokovaní sa napokon odbory s ANS dohodli na zvýšení základnej zložky mzdy o sumu, akú im umožňuje zvýšenie finančných prostriedkov zo strany poisťovní. Mzdy tak rástli minimálne o 2,5 percenta.