Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V Komárňanskom okrese je zvýšený počet kliešťov, varuje RÚVZ

Ilustračné foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Úrad plánuje vyšetrovať kliešte na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy.

Komárno 6. októbra (TASR) – Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Komárne upozorňuje na zvýšený počet kliešťov na viacerých miestach v Komárňanskom okrese. „Po letnom poklese v auguste ich aktivita v septembri na väčšine lokalít stúpla. Zvýšenie aktivity kliešťov sa dá vysvetliť poklesom teplôt a počasím, ktoré je pre ne priaznivé,“ informoval RÚVZ.

Výsledky monitoringu odhalili v septembri najviac kliešťov v rekreačnom areáli Martovce a v komárňanskej časti Kava. Stredná aktivita kliešťov bola zaznamenaná v lese v obci Moča, v okolí štrkoviska v Marcelová, na Veľkolélskom ostrove, v Číčovskom ramene a v Kameničnej, v časti Konkoly. Na zvyšných desiatich monitorovaných lokalitách bola aktivita kliešťov nízka. „Upozorňujeme, že nula nazbieraných kliešťov automaticky neznamená, že sa v danej lokalite vôbec nevyskytujú, tento údaj ukazuje na ich nízku aktivitu,“ pripomenul RÚVZ.

Všetky zozbierané kliešte sú vyšetrené PCR metódou na prítomnosť baktérií spôsobujúcich lymskú boreliózu. Perspektívne ich úrad plánuje vyšetrovať aj na prítomnosť vírusu kliešťovej encefalitídy. „Dôrazne odporúčame pri aktivitách v rizikových lokalitách, teda na miestach s vysokou trávou, čiastočne zatienených, pri prechodoch medzi lesom a lúkou či v nízky porastoch, používať účinné repelenty a prekrytie pokožky dlhým oblečením. Prisatého kliešťa je potrebné čo najskôr správnym spôsobom odstrániť,“ odporúčajú odborníci RÚVZ Komárno.