Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Konferencia o princípoch v zdravotníctve odborníkov zaujala

Komora pre medicínske právo MEDIUS zorganizovalo 11.– 12. apríla 2013 v Košiciach medzinárodnú konferenciu Aké princípy vládnu v zdravotníctve? Na snímke účastníci konferencie. Foto: TASR/František Iván

Podľa Humeníka budú závery konferencie prezentované na rezortnej, parlamentnej aj vládnej úrovni.

Košice 13. apríla (TASR) - Konferencia Aké princípy vládnu zdravotníctvu?, ktorú organizovala Komora pre medicínske právo MEDIUS v Košiciach v dňoch 11. a 12. apríla, sa stretla s obrovským záujmom odbornej verejnosti, medzi ktorých patrili poprední odborníci z odvetvia medicíny, práva, psychológie, teológie, ako aj z iných príbuzných odborov zo Slovenska, ako aj zo zahraničia.

„Všetci prednášajúci a diskutéri sa podelili zo svojimi poznatkami a vedomosťami s ostatnými účastníkmi konferencie a pri živej diskusii, ktorá nasledovala po jednotlivých prednáškových blokoch účastníci diskutovali so svojimi postrehmi a názormi s prednášajúcimi a diskutérmi,“ uviedol pre TASR Rastislav Farkaš z mimovládnej organizácie MEDIUS.

Doplnil, že o všetkých výstupoch jednotlivých prednášajúcich a diskutérov sa môže verejnosť dozvedieť v zborníku „Aké princípy vládnu zdravotníctvu? právne, etické, ekonomické a psychosociálne aspekty zdravotnej starostlivosti,“ ktorý bol vydaný v spolupráci s vydavateľstvom EUROKODEX.

Konferencia svojou odbornosťou, aktuálnosťou a atmosférou prevýšila aj tie najväčšie očakávania účastníkov, čoho dôkazom je aj skutočnosť, že už mnohí prisľúbili účasť na ďalšej konferencii, ktorú Komora pre medicínske právo MEDIUS pripravuje na zaujímavú, pútavú ale zároveň aj kontroverznú tému Reprodukčné zdravie ženy v centre záujmu, a to už 10. a-11. apríla 2014 v Košiciach.

Konferencia bola určená pre manažment zdravotníckych zariadení, zdravotníckych pracovníkov, členov etických komisií, pracovníkov právnych a administratívnych oddelení zdravotníckych zariadení, advokátov, pracovníkov farmaceutických spoločností, vedeckých pracovníkov, ako aj pacientov a členov pacientskych združení. Viac ako 25 prednášajúcich a diskutérov zo štyroch krajín diskutovalo o základných a zásadných otázkach týkajúcich sa systému zdravotnej starostlivosti a vzťahu medzi zdravotníckym pracovníkom a pacientom.

„Cieľom konferencie je to, aby ľudia začali uvažovať o tom, čo má byť základom pre vzťahy v zdravotníctve,“ uviedol pre TASR jeden z organizátorov konferencie, Ivan Humeník z mimovládnej organizácie MEDIUS. Zdôraznil, že organizátori neočakávali vyriešenie všetkých problémov, ale dôležité bolo, aby sa odborníci stretli mohli spolu konfrontovať názory a posúvať celú problematiku ďalej.

Podľa Humeníka budú závery konferencie prezentované na rezortnej, parlamentnej aj vládnej úrovni.