Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Konšpirátori.sk: Rozmach zdravotníckych dezinformácií je alarmujúci

Takmer 20.000 pozretí malo facebookové video zverejnené koncom marca 2021, ktoré ukazovalo skupinu ľudí ležiacich v čiernych vreciach. Podľa niektorých používateľov bolo video dôkazom "corona-divadla". Nie je to však pravda. Video nakrútili počas výroby videoklipu ruského repera Huskyho. S pandémiou Covid-19 nijako nesúvisí. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP. Foto: TASR/AFP

Projekt Konšpirátori.sk funguje od apríla 2016. Vznikol ako iniciatíva pre firmy, ktoré nechcú mať svoju reklamu na weboch šíriacich konšpiračný, dezinformačný a nenávistný obsah.

Bratislava 3. mája (TASR) - Občianske združenie (OZ) Konšpirátori.sk má vo svojej databáze aktuálne 210 slovenských a českých webov. V uplynulom roku zaznamenalo najmä alarmujúci rozmach zdravotníckych dezinformácií. TASR o tom informovali zástupcovia združenia.

Pandémia nového koronavírusu podľa nich pripomenula, že konšpirácie a dezinformácie sú stále problémom. "Kým o politike si môžeme myslieť každý svoje, zdravotnícke hoaxy môžu viesť k fatálnym rozhodnutiam - napríklad nedať sa zaočkovať alebo odmietnuť overenú a bezpečnú liečbu," upozornil predseda OZ Konšpirátori.sk Ján Urbančík.

Spoluzakladateľ projektu Peter Jančárik avizuje, že k jednotlivým problematickým webom na zozname postupne dopĺňajú odborné posudky jednotlivých členov komisie. "Podrobnejšie vysvetľujú a ilustrujú, prečo je web na našom zozname," uviedol. Odbornú komisiu tvoria učitelia, historici, lekári, novinári i špecialisti na sociálne siete. Členovia komisie už spracovali prvých 25 posudkov a postupne budú pribúdať ďalšie.

Zoznam webov v databáze narástol z pôvodných 40 na 210, a to vďaka hláseniam od ľudí, ktorí môžu poslať podozrivý web na posúdenie komisii. Tá ho na základe svojho hodnotenia zaradí alebo nezaradí na zoznam problematických stránok. Zoznam na stránke Konšpirátori.sk má podľa združenia iba odporúčací charakter. "Rozhodnutie neinzerovať na týchto weboch je na slobodnom a dobrovoľnom rozhodnutí každého jedného inzerenta. Weby, ktoré sa cítia byť na zozname Konšpirátorov neoprávnene, majú právo požiadať komisiu o prehodnotenie," podotkli zástupcovia projektu.

Projekt Konšpirátori.sk funguje od apríla 2016. Vznikol ako iniciatíva pre firmy, ktoré nechcú mať svoju reklamu na weboch šíriacich konšpiračný, dezinformačný a nenávistný obsah.