Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Košická Hlavná ulica sa zmenila na ViaDia - ulicu diabetikov

Na snímke Dóm sv. Alžbety v Košiciach Foto: TASR/Milan Kapusta

Podujatie organizované Slovenskou diabetologickou spoločnosťou pri príležitosti dnešného Svetového dňa diabetu podporili aj Zväz diabetikov Slovenska a organizácia DIADOR.

Košice 14. novembra (TASR) – Košická Hlavná ulica sa dnes predpoludním zmenila na ViaDia – Hlavnú ulicu diabetikov. Slovenská diabetologická spoločnosť spolu s partnermi chce aj týmto netradičným spôsobom upozorniť na rastúci problém diabetu.

„Diabetes je pandémiou tretieho tisícročia. Ak sa nám tento trend nepodarí zvrátiť, v roku 2030 bude žiť na Slovensku viac ako 600.000 ľudí s diabetom,“ upozornil predseda Slovenskej diabetologickej spoločnosti Emil Martinka.

Spomedzi slovenských krajov žije najviac pacientov s diabetom práve v Košickom. Podľa štatistík je to vyše 52.000 ľudí. V centre Košíc tak vyrástla reálna diabetická ulička s množstvom stanovíšť a atrakcií. Záujemcovia si mohli zmerať glykémiu, krvný tlak či dokonca otestovať aj predispozíciu k takzvanej diabetickej nohe. Dozvedeli sa, ako predísť cukrovke, respektíve ako s ňou prežiť dlhý a plnohodnotný život vďaka spolupráci a najmodernejšej liečbe.

„Symbolickou premenou najznámejšej košickej ulice a vytvorením reálnej diabetickej uličky chceme ukázať, ako blízko je diabetes každému z nás a aká nevyhnutná je zmysluplná osveta,“ zdôraznil Martinka. Košická ViaDia - Hlavná ulica diabetikov tak nadväzuje na bratislavskú ViaDia – Cestu diabetikov a ViaDia – Námestie diabetikov v Liptovskom Mikuláši. Projekt má ambíciu vstúpiť aj do ďalších slovenských miest a bezprostredne tak šíriť potrebnú osvetu o diabete.

V Banskej Bystrici bude festival diabetu
Podľa údajov Zväzu diabetikov Slovenska (ZDS) žije v súčasnosti na Slovensku asi 400.000 ľudí s chorobou diabetes mellitus (cukrovka). Odhaduje sa, že ďalších asi 200.000 ľudí o svojom ochorení vôbec nevie. Aj preto sa v Banskej Bystrici každoročne organizuje Festival diabetu. Tohtoročný 9. ročník sa uskutoční v sobotu (15. 11.) od 8.00 h v priestoroch Obchodnej akadémie na Tajovského ulici.

Spoluorganizátorom festivalu je aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ). Jeho odborníci budú poskytovať preventívne vyšetrenia rizikových faktorov niektorých metabolických a kardiovaskulárnych ochorení.

"Pracovníčky oddelenia podpory zdravia sa do sobotňajšej akcie zapoja od 8.00 do 14.00 h. Vyšetrenia budú pozostávať zo zhodnotenia anamnestických údajov, ktoré nám poskytne klient, z výpočtov antropometrických indexov a následného stanovenia podielu telesného tuku na hmotnosti tela, z meraní krvného tlaku, pulzovej frekvencie a biochemického vyšetrenia celkového cholesterolu z kapilárnej krvi," vysvetlila vedúca tohto oddelenia RÚVZ Silvia Kontrošová. Výsledky odporúčaní dostane klient do rúk hneď po vyšetrení.

Ako Kontrošová dodala, vyšetrenia doplnia o skríningové merania - spirometriu s výpočtom náležitej hodnoty a fajčiarom tiež ponúknu stanovenie CO vo vydychovanom vzduchu.

Podľa zdravotníkov, o vysokom výskyte cukrovky svedčí aj fakt, že ročne sa u nás diagnostikuje zhruba 22.000 nových prípadov. Asi 700 ľudí na túto chorobu umiera. Aj o tom budú účastníkom prednášať lekári a zdravotné sestry. RÚVZ v prednáške upozorní na nevyhnutnosť preventívnych vyšetrení rizikových faktorov kardiovaskulárnych a niektorých metabolických chorôb. Prezentovať sa budú aj farmaceutické firmy, výrobcovia zdravotníckych pomôcok, obuvi pre diabetikov či diabetických potravín.

Účastníci festivalu sa zapoja aj do celosvetovej kampane pod názvom Pochod proti diabetu 2014. Pripravená je pre nich nová forma pohybovej aktivity – beh/chôdza na bežiacich pásoch priamo vo vestibule auly banskobystrickej obchodnej akadémie.

Organizátormi 9. ročníka Festivalu diabetu sú ZDS, mesto Banská Bystrica, Fakulta zdravotníctva Slovenskej zdravotníckej univerzity, Regionálny úrad verejného zdravotníctva a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek.

ZDS práve v tomto roku zriadil v Banskej Bystrici Centrum sociálneho poradenstva a edukácie diabetikov. Poradenstvo poskytujú diabetikom, ich rodinným príslušníkom, rodičom diabetických detí, a to bezplatne.




Metropola východu sa zároveň stala prvým slovenským mestom, ktoré spozná svoju glykémiu, teda hodnotu cukru v krvi. Organizátori na záver podujatia po zbere meraní vyhodnotia priemernú hodnotu, a tak zistia, či Košice majú, alebo nemajú zvýšené hodnoty glykémie.

Podujatie organizované Slovenskou diabetologickou spoločnosťou pri príležitosti dnešného Svetového dňa diabetu podporili aj Zväz diabetikov Slovenska a organizácia DIADOR. Generálnym partnerom podujatia je spoločnosť Sanofi, moderovali ho Zuzana Haasová a Rastislav Sokol.