Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Digitálne riešenie v DFN ušetrí čas pri záchrane novorodencov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Košická nemocnica je najväčším centrom pre kriticky chorých novorodencov.

Košice 23. septembra (TASR) - Detská fakultná nemocnica (DFN) v Košiciach zavádza na Slovensku unikátne technologické riešenie, ktorého úlohou bude pomáhať ohrozeným novorodencom z celého východoslovenského regiónu. Malí pacienti dostanú vďaka nemu potrebnú lekársku pomoc oveľa rýchlejšie než tomu bolo doteraz.

Pilotný projekt umožní vykonať prvotnú diagnostiku novorodenca už v lokálnej nemocnici a nebude tak potrebné na ňu čakať až do prevozu novorodenca na kliniku do Košíc. "Potrebné údaje sa elektronicky odošlú priamo na kliniku už počas transportu. Dieťa tak dostane potrebnú pomoc priamo pri prevoze a v Košiciach ho bude čakať pripravený tím lekárov detailne oboznámený s jeho zdravotným stavom," vysvetľuje prednosta Kliniky neonatológie Lekárskej fakulty UJPŠ a DFN v Košiciach Peter Krcho. "Nové technológie nám pomôžu ušetriť drahocenný čas, ktorý je pri záchrane detského života často rozhodujúci."

Košická nemocnica je najväčším centrom pre kriticky chorých novorodencov. Predpokladá sa, že projekt Mobilita v neonatológii môže v budúcnosti vo východoslovenskom regióne pomôcť až 150 deťom ročne. Približne takýto počet malých pacientov sa totiž každoročne na košickú kliniku preváža z desiatich lokálnych nemocníc.

Myšlienka využitia technológií pri pomoci najrizikovejším pacientom vznikla podľa neonatológia Krcha počas jeho pobytu v USA už v roku 1999. "V roku 2005 sme na klinike spustili 'bedside' databázu pacientov vybudovanú od inkubátora do nemocničnej databázy. V posledných rokoch projekt vďaka extrémne rýchlym zmenám IT technológií nadobudol reálny podklad a od minulého roku už v určitej forme funguje priamo pri inkubátoroch," uviedol.

Činnosti pracovníkov klinky počas prevozu zefektívni moderná tabletová aplikácia. Zjednoduší vypĺňanie povinných formulárov a automatizuje zadávanie a kontrolu dát o zdravotnom stave pacienta. Multimediálne schopnosti tabletu zároveň umožnia audiovizuálne dokumentovať stav pacienta a prostredníctvom mobilného pripojenia na internet konzultovať aktuálnu situáciu priamo s expertami na klinike.

Košická Klinika neonatológie je jedinou na Slovensku, ktorá nasadenie takejto technológie pripravuje. Deje sa tak aj vďaka finančnej pomoci spoločností Datalan, Microsoft a Intel, ktoré celý projekt pre nemocnicu zabezpečia po technologickej stránke. Predstavitelia nemocnice aj zapojených firiem vyjadrili dnes presvedčenie, že moderné technológie pomôžu lekárom pri záchrane malých pacientov v ohrození života.

Projekt ocenil aj štátny tajomník Ministerstva financií SR Peter Pellegrini, ktorý zároveň pripomenul význam širokopásmového pripojenia na internet, cez ktorý budú dáta do nemocnice prichádzať. "Na tomto projekte máme možnosť demonštrovať dôležitosť toho, aby štát priviedol širokopásmový internet aj do tých obcí a miest, kde ešte dnes nie je a kde by v prípade potreby takýto projekt ani fungovať nemohol," povedal. Poukázal tiež na potrebu zabezpečenia ochrany osobných údajov pri použití takýchto technológií.