Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Košická UNLP zaviedla novú metódu liečby osteoporéznych zlomenín

Na snímke budova LF, ktorá je súčasťou komplexu budov Univerzitnej nemocnice L. Pasteura v Košiciach na Triede SNP. Archívne foto. Foto: TASR/Milan Kapusta

Kompresívne zlomeniny stavcov sa prejavujú intenzívnou bolesťou. Vyskytujú sa predovšetkým u starších pacientov s osteoporózou, laicky nazývanou rednutie kostí.

Košice 16. apríla (TASR) - Na Klinike úrazovej chirurgie (KÚCH) Univerzitnej nemocnice L. Pasteura (UNLP) v Košiciach ošetrujú kompresívne zlomeniny stavcov novou metódou – Rádiofrekvenčnou kyfoplastikou.

Ako uviedol úrazový chirurg Ľuboš Tomčovčík, ktorý rádiofrekvenčnou kyfoplastikou na KÚCH ošetril prvých pacientov, kompresívne zlomeniny stavcov sa prejavujú intenzívnou bolesťou. Vyskytujú sa predovšetkým u starších pacientov s osteoporózou, laicky nazývanou rednutie kostí. Pre ochorenie je charakteristické ubúdanie kostnej hmoty, krehkosť a lámavosť kostí. Osteoporózou postihnuté stavce sa znižujú, často dochádza k ich zlomeninám aj pri minimálnom násilí. Posilnenie kosti stavcov kostným cementom je prevenciou progresie ochorenia a vzniku zlomenín.

„Doposiaľ sme mali k dispozícii dve možnosti riešenia. Vertebroplastika je miniinvazívna operačná metóda, pri ktorej sa do tela stavca aplikuje špeciálny kostný cement. Pri kyfoplastike sa do tela stavca zavedie zvinutý kovový stent , ktorý sa v stavci tlakom rozvinie a do neho sa aplikuje kostný cement. Kyfoplastika, na rozdiel od vertebroplastiky, umožňuje nielen stabilizáciu stavca aplikáciou kostného cementu, ale upravuje aj jeho výškovú deformitu,“ spresnil Tomčovčík.

KÚCH má takmer pútnásťročné skúsenosti s vertebroplastikou osteoporotických zlomenín chrbtice a ako prvé pracovisko na Slovensku začalo v roku 2009 využívať na ošetrenie týchto zlomenín kyfoplastiku.

„Obe metódy sú miniinvazívne a robia sa v celkovej anestézii. Cez kožu na chrbte pacienta sa pod RTG kontrolou zavedie do postihnutého stavca jedna alebo dve kanyly, cez ktoré sa aplikuje kostný cement,“ spresnil primár KÚCH Theodoz Molčányi.

Prvá minimálne invazívna metóda

Rádiofrekvenčná kyfoplastika sa vykonáva ako minimálne invazívny výkon v celkovej anestézii. „Do tela stavca sa zavedie iba jedna kovová kanyla, cez ktorú sa do dutiny stavca aplikuje kostný cement. Cement sa pred aplikáciou do tela stavca rádiofrekvenčne zahrieva, čím sa zabezpečí kontrolovaný priebeh tuhnutia kostného cementu. Tuhší cement a originálny spôsob aplikácie v dávkach, umožní obnovenie výšky tela stavca bez použitia kovového stentu a zároveň zabráni jeho nežiaducemu úniku mimo ošetrovanú oblasť,“ opísal výhody nového systému Ľuboš Tomčovčík.

V pondelok (15.4.) podstúpila novú metódu ošetrenia stavcov 80-ročná Anna Onoferová z obce Valaliky v okrese Košice - okolie. V jej prípade išlo o zlomeninu druhého driekového stavca a ako sama potvrdila, bolesti v chrbtici ustúpili a teší sa na jarné práce v záhrade.

„Tá metóda je excelentná v tom, že pacient odchádza z nemocnice už na druhý deň po operácii a s minimálnymi bolesťami,“ dodal Tomčovčík.

Riaditeľ UNLP Ladislav Rosocha poznamenal, že je viac ako potrebné držať krok s novou medicínskou technológiou, pretože aj v prípade zavedenia rádiofrekvenčnej kyfoplastiky nemocnica skvalitňuje poskytovanie zdravotnej starostlivosti.

Ako zdôraznili chirurgovia, systém je plne hradený zdravotnými poisťovňami.