Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári v Šaci použili novú metódu na liečbu poškodenej chrupky

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Pri novej metóde musí pacient šesť týždňov odľahčovať operovanú končatinu, čiže chodiť s pomocou bariel. Plná záťaž je povolená po troch - štyroch mesiacoch od operácie. 

Košice 19. februára (TASR) – Novú progresívnu metódu liečby poškodenia kĺbovej chrupky použili lekári Ortopedického oddelenia v Nemocnici Košice - Šaca, a. s., 1. súkromnej nemocnici. V pondelok (17.2.) úspešne operovali 24-ročnú pacientku s rozsiahlym poškodením v zaťažovanej časti kolenného kĺbu.

 Kráter v rozsahu troch centimetrov, ktorý pacientke znemožňoval športovú aktivitu a spôsoboval výrazné bolesti, nahradili špeciálnou membránou.

Operácia prebehla pod vedením špecialistu na športovú medicínu, ortopéda Maroša Vargu, ktorý je vedúcim lekárom Šport-artro centra nemocnice v Šaci a má veľké skúsenosti s ošetrovaním poranení kĺbov. Ako pre TASR uviedol, pri danej diagnóze sa odporúča dvojdobá operácia, ani tá však doteraz na Slovensku nebola bežne vykonávaná. Bežne sa takéto poškodenie rieši iba zabrúsením okrajov takého poškodenia alebo vykonaním návrtov do kolena, čo nepredstavuje optimálne riešenie.

"Výhoda operácie, ktorú sme vykonali u nás, spočíva v tom, že  sme poškodenie zacelili tkanivom, ktoré má po čase schopnosť   vytvoriť novú chrupku. Do špeciálnej membrány sme navyše vpravili kmeňové bunky odobraté z krvi pacientky a to všetko v jednodobej operácii," vysvetlil Varga.

Pri novej metóde musí pacient šesť týždňov odľahčovať operovanú končatinu, čiže chodiť s pomocou bariel. Plná záťaž je povolená po troch - štyroch mesiacoch od operácie. 

"Samozrejme, pre pacienta je výhodné mať takéto poškodenie  zacelené novým tkanivom a je výhodné takýto zložitý zákrok absolvovať počas jednej operácie," konštatoval lekár.