Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V budove KOZ v Bratislave je možné darovať krv pre osemročného Filipka

Ilustračné foto Foto: TASR/Henrich Mišovič

Národná transfúzna služba už na začiatku augusta informovala, že sa borí s nedostatkom krvi.

Bratislava 23. augusta (TASR) - Darovať krv pre osemročného Filipka, ktorý ju súrne potrebuje v častých intervaloch, je možné dnes do 11.00 h v budove Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR v Bratislave. Ide o prvý ročník akcie Odbory máme v krvi, ktorú zorganizovala Rada mladých pri Konfederácii odborových zväzov SR v spolupráci s Národnou transfúznou službou (NTS) v Bratislave. TASR o tom informovala Martina Nemethová z KOZ SR.

"Po realizovaných odberoch požiadame NTS SR, aby krvné preparáty zaslala priamo na Kliniku detskej hematológie a onkológie Kramáre," povedala Nemethová.

Národná transfúzna služba už na začiatku augusta informovala, že sa borí s nedostatkom krvi. Jej riaditeľka Renáta Dundová vysvetlila, že spotreba krvi v lete stúpa, no darcov býva menej ako v iných obdobiach roka.

Podľa informácií NTS SR pri jednom odbere, ktorý trvá päť až desať minút, sa zvyčajne odoberie 400 až 500 mililitrov krvi. Krv môže darovať každý zdravý človek vo veku 18 až 60 rokov, pri pravidelnom darovaní až do veku 65 rokov. Darcovia sa nesmú liečiť na žiadne chronické ochorenie, žena nesmie mať menštruáciu a nesmie byť po pôrode. Deň pred darovaním by darca nemal piť alkohol a nemal by sa vystavovať ani väčšej fyzickej záťaži. Darca by si doma zároveň nemal zabudnúť občiansky preukaz a preukaz poistenca, upozornila NTS SR.