Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

KOZ: Nesúhlasíme s opätovným prerokovaním Zákonníka práce v parlamente

Konfederácia odborových zväzov SR pozitívne vníma zmeny obsiahnuté v novele Zákonníka práce a odmieta žiadosti o vrátenie novely ZP do parlamentu.

Bratislava 5. novembra (TASR) - Rada predsedov nevýrobných odborových zväzov KOZ SR na dnešnom rokovaní odmietla stanovisko Lekárskeho odborového zväzu, ako aj Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek i Lekárskeho odborového zväzu, ktoré sa obrátili na prezidenta SR Ivana Gašparoviča so žiadosťou o vrátenie návrhu novely Zákonníka práce Národnej rade SR na opätovné prerokovanie.

Vo vyhlásení Konfederácie odborových zväzov sa uvádza: "Odmietame medializované stanovisko Lekárskeho odborového zväzu i Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek, podľa ktorého novela na jednej strane mení viacero ustanovení v prospech zamestnancov a odborov, na druhej strane však zdravotnícki pracovníci budú nútení pracovať ešte viac ako doteraz."

Konfederácia odborových zväzov SR pozitívne vníma zmeny obsiahnuté v novele Zákonníka práce a odmieta žiadosti o vrátenie novely ZP do parlamentu. "V prechádzajúcom období bol vytvorený dostatočný priestor na prerokovanie jednotlivých paragrafov, ich návrhov a zmien. Uskutočnili sa rokovania sociálnych partnerov v rámci tripartity i na dvojstrannom základe, prebehlo štandardné pripomienkové konanie. Takisto mohli Lekárske odborové združenie aj Odborová organizácia zdravotných sestier rokovať o zmenách v novele alebo ich konzultovať aj s predstaviteľmi Slovenského odborového zväzu pracovníkov v zdravotníctve a sociálnych službách," tvrdí KOZ SR, ktorá sa k stanovisku vrátiť novelu do parlamentu stavia odmietavo.

O konštruktívnosti a ochote zdravotníckych odborov svedčí aj ponuka predsedu Slovenského odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Antona Szalaya novej predsedníčke Odborového združenia zdravotných sestier a pôrodných asistentiek Ivete Svetlanskej na rokovanie a prezentáciu postojov oboch strán.

Informácie poskytla Konfederácia odborových zväzov SR a Rada predsedov nevýrobných odborových zväzov KOZ SR.