Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na Slovensku sa môžu vyskytovať nebezpečné farby na tetovanie

Na Slovensku sa môžu vyskytovať nebezpečné farby na tetovanie. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nebezpečné výrobky nahlásili do rýchleho výstražného systému RAPEX kontrolné orgány v Holandsku a Nemecku. Foto: TASR - ÚVZ SR

Výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up.

Bratislava 23. júla (TASR) - Na Slovensku sa môžu vyskytovať nebezpečné farby na tetovanie. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nebezpečné výrobky nahlásili do rýchleho výstražného systému RAPEX kontrolné orgány v Holandsku a Nemecku.

Pozor si treba dať pri farbe na tetovanie s názvom Eternal Tattoo Ink značky Eternal, ktorá pochádza z USA. Výrobok je balený v priehľadnej plastovej fľaške s objemom 30 ml, so žltou etiketou a čiernym uzáverom. Ide o výrobné typy Eternal ink Tangerine, Eternal ink Lime green, Eternal ink Old orchid, Eternal ink Bright orange a Eternal ink Caramel. Hlavný hygienik SR Ivan Rovný upozorňuje, že farba obsahuje azofarbivá.

Ďalším nebezpečným výrobkom je farba s názvom Prima Black značky Alla Prima. Krajinou pôvodu je tiež USA. Farba je balená v 60-mililitrovej plastovej fľaške s čiernou tekutinou. Vo výrobku bola zistená prítomnosť nepovolených látok ako polycyklické aromatické uhľovodíky.

"Výrobky nie sú v súlade s rezolúciou Rady Európy, ktorá stanovuje požiadavky a kritériá na bezpečnosť farieb na tetovanie a permanentný make up," uviedol Rovný. Databáza výrobkov hlásených do systému RAPEX je dostupná na webovej stránke Európskej komisie http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/rapex_archives_en.cfm.

Na Slovensku sa môžu vyskytovať nebezpečné farby na tetovanie. Upozorňuje na to Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR. Nebezpečné výrobky nahlásili do rýchleho výstražného systému RAPEX kontrolné orgány v Holandsku a Nemecku.
Foto: TASR - ÚVZ SR