Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia SEKCIA: Zdravie

V krajinách postihnutých ebolou neevidujú žiadneho Slováka

Reklamy v Španielsku vyzývajúce k finančnej pomoci na boj proti ebole v Afrike. Foto: TASR/AP

Ak by sa k nám vírus dostal, Slovensko je pripravené v oblasti transportu nakazeného, jeho hospitalizácie aj skúmania vzoriek.

Bratislava 10. októbra (TASR) – Ministerstvo zahraničných vecí SR v súčasnosti neeviduje žiadneho Slováka v krajinách, v ktorých najviac vyčíňa ebola. Pred cestou do Sierra Leone, Guinejskej republiky či Libérie sa v jeho registračnom systéme nenahlásil nikto.

"Ide o dobrovoľnú registráciu pred cestou do zahraničia, ministerstvo nemonitoruje pohyb slovenských občanov v zahraničí," povedal pre TASR riaditeľ tlačového odboru ministerstva Peter Susko. Podľa Úradu verejného zdravotníctva SR je riziko rozšírenia eboly na Slovensku málo pravdepodobné. S najviac postihnutými oblasťami nemáme priame letecké spojenie. Ak by sa k nám vírus dostal, Slovensko je pripravené v oblasti transportu nakazeného, jeho hospitalizácie aj skúmania vzoriek. Usmernení sú aj lekári v regiónoch.

Epidémia eboly, na ktorú momentálne najviac zomierajú ľudia v afrických krajinách, sa rozšírila už aj do Európy. Prvou osobou nakazenou mimo oblasti epidémie v západnej Afrike sa pred pár dňami stala španielska zdravotná sestra, vo štvrtok (9.10.) ohlásila prvý prípad podozrenia na ebolu aj Česká republika, čo sa však nepotvrdilo.

Ebola je ťažké vírusové ochorenie človeka vyvolávajúce akútnu hemoragickú horúčku a často končí smrťou. Úrad verejného zdravotníctva SR upozorňuje, že sa prenáša priamym kontaktom s krvou, slinami, močom, zvratkami, kontaktom so živými a mŕtvymi nakazenými ľuďmi a voľne žijúcimi zvieratami či kontaminovaným materiálom v zdravotníckych zariadeniach. Vírus sa môže preniesť aj nechráneným pohlavným stykom s uzdravenými pacientmi, a to až tri mesiace po ich vyliečení. Pre samotné ochorenie neexistuje očkovacia látka. Ebolu zabíja mydlo, bielidlá, slnečné svetlo či vysoká teplota.