Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Pediatri: Výživa počas prvých tisíc dní života formuje metabolizmus

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Medzi najčastejšie chyby v stravovaní slovenských batoliat patria nadmerný príjem cukru a soli či nedostatok ovocia a zeleniny.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Výživa počas prvých 1000 dní života formuje základy optimálneho vývoja a metabolizmus človeka. Znižuje tiež riziko civilizačných ochorení. Zdôraznil to predseda Slovenskej pediatrickej spoločnosti Milan Kuchta.

"Môže pozitívne naprogramovať stravovacie návyky či chuťové preferencie a zároveň znižuje riziko civilizačných ochorení, akými sú napríklad obezita, cukrovka 2. typu, alergia, astma, kardiovaskulárne ochorenia a podobne," spresnil.

Medzi najčastejšie nedostatky v stravovaní slovenských batoliat patria nadmerný príjem cukru a soli, nedostatok ovocia a zeleniny, nedostatočná konzumácia mliečnych produktov či nadmerná konzumácia neupraveného kravského mlieka. Vyplýva to z celoslovenského prieskumu s názvom Výživa detí z roku 2018.

Slovenská pediatrická spoločnosť preto v spolupráci s Iniciatívou prvých 1000 dní zriadila dotazník Nutricheq. Ten má na základe odpovedí vyhodnotiť nedostatky v stravovaní batoliat a navrhnúť ich riešenie. Dotazník je orientačný a výsledky sa majú konzultovať s pediatrom. Dostupný je na webe www.1000dni.sk/nutricheq.sk.