Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kvapka krvi pre detskú onkológiu zachraňuje životy malým pacientom

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Oddelenie detskej onkológie a hematológie Detskej fakultnej nemocnice Košice pri akcii Kvapka krvi pre detskú onkológiu získalo v roku 2010 takmer dvetisíc darcov a vlani ich už bolo 2230.

Košice 31. mája (TASR) - Už po piatykrát zorganizovalo Oddelenie detskej onkológie a hematológie (ODOaH) Detskej fakultnej nemocnice (DFN) Košice akciu s názvom Kvapka krvi pre detskú onkológiu.

„Chceme upozorniť verejnosť na neustálu potrebu tejto vzácnej a život zachraňujúcej tekutiny,“ uviedla vedúca lekárka Národnej transfúznej služby (NTS) Jitka Mačalová.

Dodala, že kampaň bude prebiehať od 1. júna do 30. júna  pod záštitou riaditeľky DFN Košice Ingrid Urbančíkovej a  Renáty Dundovej riaditeľky NTS SR. V priebehu mesiaca si rámci tejto akcie pripomenú aj Svetový deň darcov krv, ktorý pripadá na 14. jún.

„Cieľom tejto akcie je každoročne zvýšiť počet darcov krvi na pomoc ťažko chorým deťom. V predchádzajúcich rokoch sa nám podarilo aj prostredníctvom medializácie a reklamnej kampane zapojiť čoraz väčší počet darcov krvi pre našich malých pacientov,“ dodala Mačalová a uviedla, že kým v roku 2008 získali 1450 darcov, o rok ich bolo už 1825, v roku 2010 takmer dvetisíc a vlani 2230.

ODOaH poskytuje deťom v rámci celého východoslovenského regiónu špecializovanú zdravotnú starostlivosť na liečbu onkologických a hematologických ochorení. Starostlivosť je poskytovaná pre deti od narodenia až do dovŕšenia devätnásteho roku života.

„Liečba detských onkologických ochorení zahŕňa okrem chemoterapie a rádioterapie aj liečbu následných komplikácií. Súčasťou týchto komplikácií je okrem iného aj útlm krvotvorby, pri ktorom si pacient vyžaduje často opakované transfúzie červených krviniek, krvných doštičiek alebo krvnej plazmy. Minulý rok sme zaznamenali zvýšený nárast novo diagnostikovaných detských onkologických ochorení na východnom Slovensku, a preto aj spotreba krvi a krvných prípravkov bola za uplynulé obdobie podstatne vyššia ako po iné roky,“ zdôraznila Mačalová.

K najčastejším malígnym ochoreniam u detí patria leukémie, lymfómy a neuroblastómy. Na ODOaH boli v roku 2011 najčastejšími malígnymi ochoreniami leukémie a lymfómy, čo predstavovalo približne 50% novodiagnostikovaných pacientov.

„Každý kto by chcel a mohol darovať krv bude vítaný na pracovisku NTS SR v Košiciach na Triede SNP denne v čase od 7.00 do 14.00 h a v utorok až do 17.00 h. Ak sa kdekoľvek v regióne nájde viac ako 25 darcov, môže za nimi vycestovať mobilná jednotka NTS SR,“ doplnila na záver Mačalová.