Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Kvietky z ADELI kvitnú pre postihnuté deti

Adela Banášová Foto: TASR/Martin Baumann

Výťažok z predaja pôjde na rehabilitáciu fotografovaných detí v rehabilitačnom centre ADELI v Piešťanoch.

Bratislava 19. septembra (TASR) – Výsledkom charitatívneho projektu Asociácie pomoci postihnutým ADELI - APPA je výstava fotografií a kalendár na rok 2014 pod názvom "Kvietky z ADELI". Autorkou je fotografka Katka Rogelová-Husenicová, ktorá ho pripravila v spolupráci s deťmi trpiacimi závažnými diagnózami, najčastejšie detskou mozgovou obrnou.

"Milujem prácu s deťmi a ešte viac s deťmi hendikepovanými, keď tvoríme projekty takéhoto charakteru. Tak sa aj moja profesia – fotografovanie, stáva poslaním, a to ma napĺňa," priblížila autorka, ktorá sa 18 rokov venuje fotografovaniu výlučne detí. Projekt Kvietky z Adeli sa tvoril približne rok. "Bolo náročné skĺbiť moje voľné termíny a tiež čas rodičov a detí, keďže viaceré z nich nie sú priamo z Bratislavy," objasnila Rogelová-Husenicová.

Výťažok z predaja pôjde na rehabilitáciu fotografovaných detí v rehabilitačnom centre ADELI v Piešťanoch. "V ADELI centre deň čo deň sledujeme osudy detí a ich rodičov, ktorí vynakladajú obrovské úsilie na to, aby ich deti mohli raz chodiť a vyrovnať sa ich zdravým rovesníkom. Oni nepotrebujú súcit, ale pomoc. Tá je však často závislá od finančných prostriedkov," priblížila dôvody vzniku charitatívnej akcie predsedníčka APPA Miriam Juhanesovičová.

Patrónkou charitatívneho podujatia je Patrícia Vitteková, krstnou mamou kalendára Adela Banášová. "Toto moje krstniatko je úžasné aj z toho dôvodu, že by sa mali vyzbierať peniaze, pretože takáto liečba nie je lacná a je to dôležité aj preto, že si myslím, že to otvorí oči aj iným ľuďom, ktorí do tejto problematiky osobne nie sú zainteresovaní," zdôraznila Banášová.

Výstava v bratislavskom obchodnom centre Polus potrvá do 6. októbra. Pri jednotlivých obrazoch si návštevníci môžu prečítať príbeh každého dieťaťa a jeho rodiny.