Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári a sestry nepodporujú spoločný zákon o mzdách

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Najdôležitejšie je stanoviť si presne pravidlá, za akých do budúcna budú jednotlivé skupiny zdravotníckych a iných pracovníkov odmeňované, tvrdí Zvolenská.

Bratislava 20. septembra (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) a Slovenská komora sestier a pôrodných asistentiek (SKSaPA) nepodporujú vznik spoločného zákona o platových pomeroch v zdravotníctve. Tento postoj dnes tlmočili zástupcovia týchto združení počas stretnutia šéfky rezortu zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) s profesijnými a stavovskými organizáciami v zdravotníctve.

Sestry, ako aj lekári už totiž v súčasnosti majú samostatný zákon, ktorý upravuje ich finančné ohodnotenie. Rozchádzajú sa tak v názore s fyzioterapeutmi a laborantmi, ktorí novú právnu úpravu podporujú. "Dve tretiny zdravotníckych pracovníkov už zákon majú a pre tú jednu tretinu sa dá vypracovať," vysvetlila postoj sestier prezidentka SKSaPA Mária Lévyová.

Vytvorenie jednotného zákona by bola podľa nej zdĺhavá cesta, ktorá by musela ísť aj cez neochotu lekárov. Jej slová potvrdil aj šéf LOZ Peter Visolajský, ktorý zastáva rovnaký názor. "Nemusíme vymýšľať nič nové. Aj v súdnictve každá profesia má svoj vlastný zákon - sudcovia, prokurátori. Myslím si, že tam to funguje, môže to fungovať aj v zdravotníctve," pripomenul. Vytvorenie jednotného zákona by podľa neho nebolo správnou cestou, čomu musí rozumieť aj ministerka.

"Zhodli sme sa, že v tejto chvíli toto nie je pre nás všetkých najdôležitejšie. Naozaj najdôležitejšie je stanoviť si presne pravidlá, za akých do budúcna budú jednotlivé skupiny zdravotníckych a iných pracovníkov odmeňované. Terminovali sme to smerom k predpokladanému rokovaniu vlády o unitárnom systéme, pretože je veľkým prevratom vo financovaní," povedala po stretnutí Zvolenská.