Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári budú na kongrese hovoriť o posilnení provakcinačných aktivít

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Hovorkyňa banskobystrického RÚVZ Mária Tolnayová povedala, že s najnovšími poznatkami z uvedenej oblasti sa podelia s desiatkami lekárov a kolegov zo Slovenska i ČR.

Banská Bystrica 15. januára (TASR) - Aktuálne problémy prevencie nákaz, ktorým môžeme predchádzať očkovaním, morálne aj etické problémy očkovania, posilnenie provakcinačných aktivít - to budú hlavné témy trojdňového, v poradí už V. Slovenského vakcinologického kongresu, ktorý začína vo štvrtok, 16. januára na Štrbskom plese.

Ako TASR informovala hovorkyňa banskobystrického Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) Mária Tolnayová, s najnovšími poznatkami z uvedenej oblasti sa podelia s desiatkami lekárov a kolegov zo Slovenska i ČR, aj odborníci z RÚVZ v Banskej Bystrici. „Odborníci si uvedomujú, aké nesmierne dôležité je diskutovať na odbornej pôde o význame vakcinácie, ktorá sa rôznymi antivakcinačnými aktivitami spochybňuje. Je povinnosťou lekárov a odborníkov, ktorí tejto problematike rozumejú, otvoriť túto diskusiu a upozorňovať na riziká, ktoré antivakcinačné aktivity znamenajú. Význam očkovania je takmer nespochybniteľný a treba ho pripomínať odbornej i laickej verejnosti,“ uviedla členka vedeckého aj organizačného výboru kongresu Mária Avdičová. Ako dodala, orientovať sa budú hlavne na spôsoby komunikácie, ako hovoriť s rodičmi, ako sa vyhnúť komunikačným chybám, ale aj téme vplyvu internetu na antivakcinačné aktivity.

Kliešťová encefalitída


M. Avdičová sa bude na kongrese prezentovať problematikou kliešťovej encefalitídy. „Patríme medzi stredoeurópske endemické oblasti, kde sa pozoruje zvyšujúci sa výskyt týchto ochorení. V roku 2013 sa zvýšila chorobnosť na kliešťovú encefalitídu o 60 percent, vznikajú aj nové ohniská, kde dosiaľ bol len ojedinelý výskyt ochorení. Treba si aj tu uvedomiť, že sa jedná o nákazu, ktorá je preventabilná očkovaním. Zaočkovanosť slovenskej populácie je však veľmi nízka, nedosahuje ani dve percentá. Na rozdiel napríklad od Rakúska, kde sa vakcína tiež nehradí z verejného poistenia, kde je zaočkovanosť populácie okolo 80 percent. Treba zvýšiť informovanosť obyvateľstva o týchto rizikách a pripomínať, že je to nebezpečná nákaza, ktorej sa dá predísť očkovaním. Takéto očkovanie chráni človeka až päť rokov, potom je nutné preočkovanie“, zdôraznila Avdičová.

Čierny kašeľ


Ďalšiemu ochoreniu, ktorému sa dá predísť očkovaním - čiernemu kašľu, sa bude venovať odborníčka banskobystrického RÚVZ Lucia Maďarová. Podľa nej napriek celosvetovo všeobecne dobrej zaočkovanosti došlo v poslednej dekáde k výraznému vzostupu počtu ochorení v mnohých krajinách. Jej prednáška bude sumarizáciou výsledkov nárastu počtu ochorení vo vzťahu k laboratórnej diagnostike tohto ochorenia.
Ilustračné foto
Foto: TASR/Tomáš Halász

Pôvodcovi závažných invazívnych aj neinvazívnych infekcií - Streptococcus pneumoniae, kde je v súčasnosti známych viac ako 90 sérotypov, sa bude na kongrese venovať ďalšia odborníčka banskobystrického RÚVZ Edita Bottková. Na Slovensku je od roku 2009 vakcinácia proti pneumokokovým ochoreniam zaradená medzi povinné očkovania. Prednáška sa týka vyhodnotenia výskytu sérotypov spôsobujúcich invazívne pneumokokové ochorenia za obdobie činnosti Národného referenčného centra pre pneumokokové nákazy zriadené v roku 2011 pri RÚVZ v Banskej Bystrici, ako aj trendu ich výskytu aj podľa veku za posledných 10 rokov v celej populácii SR.