Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Medzinárodné zdravotné tímy v Guinei sú terčom útokov obyvateľstva

Na archívnej snímke zdravotníci prijímajú pacientov pravdepodobne nakazených vírusom eboly pred núdzovým vchodom do nemocnice v guinejskom meste Conakry 29. marca 2014. Foto: TASR/AP

Rozhnevaní obyvatelia v piatok zaútočili na mobilné stredisko pre liečbu eboly a podpálili vozidlo medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc.

Konakry 14. februára (TASR) - Dav ľudí zničil zariadenie pre liečbu eboly a napadol zdravotníkov v strednej časti afrického štátu Guinea v reakcii na správy o tom, že pracovníci Červeného kríža plánujú dezinfikovať školu.

Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu tamojšej vládnej kampane pre boj s ebolou.

Tímy Červeného kríža pôsobiace v Guinei boli za uplynulý rok terčom v priemere desiatich útokov obyvateľstva mesačne. Podľa tohtotýždňového varovania tejto medzinárodnej organizácie tieto incidenty narušujú snahy zvládnuť nákazu eboly.

Počas piatkového incidentu v meste Faranah približne 400 kilometrov východne od metropoly Konakry zaútočili rozhnevaní obyvatelia na mobilné stredisko pre liečbu eboly a podpálili vozidlo medzinárodnej humanitárnej organizácie Lekári bez hraníc (MSF).

Terčom útoku miestnych obyvateľov bol aj pohrebný tím Červeného kríža.

Počet nových prípadov eboly stúpol v západnej Afrike už druhý týždeň po sebe, pričom v Guinei sa takmer zdvojnásobil. To naznačuje, že pokles prípadov infekčnej choroby, zaznamenaný tento rok už skôr, sa zastavil, oznámila v stredu Svetová zdravotnícka organizácia (WHO).

Úsilie skoncovať so smrteľnou ebolou brzdí nedôvera obyvateľov voči zdravotníkom a tiež skutočnosť, že stále množstvo ľudí ukrýva svojich chorých priateľov a príbuzných pred úradmi, najmä v guinejskom hlavnom meste Konakry.