Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

ÚSPECH: Lekári NÚDCH operovali raritnú deformáciu lebky dieťaťa

Ilustračná snímka Foto: TASR/František Iván

Operačnú liečbu zriedkavej kraniostenózy u dieťaťa lekári naplánovali vykonať v troch etapách.

Bratislava 9. júla (TASR) - Lekári Národného ústavu detských chorôb (NÚDCH) v Bratislave úspešne operovali detského pacienta s raritnou kraniostenózou. Zdeformovaná lebka ohrozovala dieťa na živote. TASR o tom informovala hovorkyňa NÚDCH Dana Kamenická.

V NÚDCH ročne operujú takmer dve desiatky detí s deformitami lebky z celého Slovenska. Spravidla ide o kraniostenózy, pri ktorých je zrastený len jeden lebečný šev a vyžadujú jednu operáciu. Lekárom NÚDCH sa podarilo nedávno operovať dieťa, ktoré malo zrastené všetky lebečné švy. "Viacšvové kraniostenózy sú zriedkavejšie a vyžadujú si špeciálny prístup a starostlivosť aj preto, že pri nich pre útlak zo strany lebky nedochádza k normálnemu vývoju mozgu, čo môže spôsobiť zaostávanie v psychomotorickom vývoji dieťaťa," vysvetlil Robert Chrenko, lekár Neurocentra NÚDCH.

Operačnú liečbu zriedkavej kraniostenózy u dieťaťa lekári naplánovali vykonať v troch etapách. Aktuálne má za sebou druhú úspešnú operáciu. "Pri prvej operácii sme uvoľnili oblasť záhlavia a uvoľnili tak tlak na mozgový kmeň, ktorý dieťa mohol ohroziť na živote v dôsledku zástavy dýchania a srdca," priblížil Chrenko.

Pri druhej operácii sa lekári zamerali na korekciu deformity hlavy v oblasti temena. "Bezprostredne po tejto operácii sa dieťaťu nezlepšil len tvar hlavičky, ale zlepšil aj psychomotorický stav, keď ani nie týždeň po operácii bolo dieťatko čulejšie, bdelejšie a prvýkrát sa začalo usmievať. Stalo sa tak v dôsledku uvoľnenia mozgu, ktorý bol stlačený asymetricky rastúcou kosťou," opísal lekár. Dovtedy dieťa v tvári neprejavovalo emócie.

Dieťa sa s deformitou už narodí a matka alebo lekár si ju všimnú spravidla bezprostredne po narodení. Zriedkavejšie sa problém odhalí ešte pred narodením dieťaťa. Príčina ochorenia spravidla nie je zjavná, hoci u časti pacientov môže ísť o dedične podmienenú genetickú poruchu.