Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári objavili u Slovákov nové ochorenie, postihuje mladých ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/František Iván

Ide o tzv. axiálnu spondylitídu, ktorá spôsobuje dlhodobé bolesti chrbta.

Bratislava 4. novembra (TASR) - Dlhodobé bolesti chrbta môže spôsobovať aj ochorenie, ktoré lekári objavili u Slovákov iba prednedávnom. Ide o tzv. axiálnu spondylitídu, ktorá postihuje mladých ľudí v produktívnom veku do 40 rokov. "Základným príznakom ochorenia je bolesť chrbta pretrvávajúca viac ako tri mesiace. Aj preto sme si ešte pred niekoľkými rokmi mysleli, že ide o bežnú bolesť chrbta. Teraz sa však prišlo na to, že ide o úplne nové ochorenie, spojené so zmenami na chrbtici a v oblasti panvy," uviedol primár Národného ústavu reumatických chorôb Jozef Lukáč.

Priblížil, že u pacientov sa evidujú aj ďalšie príznaky, ako napríklad zápaly v skĺbení panvových kostí, ale aj iných kĺbov, zápaly v mieste úponu šliach na kosť, nešpecifické zápalové ochorenia čreva či zápaly oka. Choroba tiež môže byť spojená aj so psoriázou. Ľudia, u ktorých toto ochorenie prepukne, k nemu majú väčšinou genetickú predispozíciu a neexistuje jeden konkrétny spúšťač choroby.

Na diagnostiku a potvrdenie ochorenia je potrebné vyšetrenie pacienta prostredníctvom magnetickej rezonancie, ktorá potvrdí zmeny na chrbtici a skĺbenia panvových kostí. "V skoršom štádiu nám časť pacientov dobre reaguje na liečbu bežnými protizápalovými liekmi, u mnohých pacientov, najmä v neskoršom štádiu ochorenia, je však už táto liečba neefektívna a ich chrbticu poznačia zmeny, ktoré už nie je možné liečbou ovplyvniť. Bohužiaľ veľké percento pacientov tak ostávala na invalidnom dôchodku," povedal Lukáč.

Axiálna spondylitída bez rádiografického dôkazu, ktorú objavili v rámci celoeurópskeho zdravotníckeho programu Fit for Work, zatiaľ čaká na oficiálne zaradenie v rámci medzinárodnej klasifikácie chorôb. V súčasnosti tak spadá do všeobecnej priehradky "iné", kde lekári radia nové, prípadne zriedkavé ochorenia. Jeho liečbu schvaľuje zdravotná poisťovňa.