Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Na lekárov je vraj pre pohotovostné služby vyvíjaný nátlak

Šéf lekárskych odborov Peter Visolajský. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Odborári v tejto súvislosti upozornili na "šikanovanie" svojho predsedu Petra Visolajského.

Bratislava 6. marca (TASR) - Lekárski odborári, ako aj lekári sú vraj vystavovaní stále vyššiemu tlaku zo strany riaditeľov jednotlivých nemocníc ohľadne dohody o slúžení pohotovostných služieb. Lekárske odborové združenie (LOZ) tvrdí, že sú nútení do podpisov "bianco" dohôd. Odmieta, že by si lekári kládli nové podmienky pri ich podpise, pričom poukazuje, že chcú iba poriadok v nadčasoch a zahrnutie tretej etapy zvyšovania platov do zmlúv vzhľadom na dohodu s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou.

Odborári v tejto súvislosti upozornili na "šikanovanie" svojho predsedu Petra Visolajského. "Bolo mu odobraté osobné ohodnotenie za nepatrnú administratívnu chybu, čo sa neudialo u žiadneho iného lekára. Dokonca mu nebolo poskytnuté voľno na stretnutie s prezidentom Ivanom Gašparovičom, na ktoré má na základe Zákonníka práce nárok," povedal podpredseda LOZ Pavel Oravec. Podotkol, že nitrianskej nemocnici, kde pracuje, pritom šéfuje poslanec Národnej rady SR Jozef Valocký, ktorý za zákonník hlasoval. Podobné praktiky sa podľa jeho slov dejú vo všetkých nemocniciach v SR.

Odborári sa chcú kvôli situácii stretnúť so šéfkou rezortu. "Ak sa niekto cíti byť šikanovaný, nech povie konkrétne príklady, aby sa zbytočne nešírili fámy. O ďalšom stretnutí bude LOZ informovaný štandardnou cestou ako vždy," reagovala na kritiku hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková. Fakultná nemocnica v Nitre by stanovisko na margo údajnej šikany odborárskeho predáka mala poskytnúť vo štvrtok (7.3.), riaditeľ bol dnes mimo.