Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári sa s ministerstvom dohodli na novele zákona o zvyšovaní platov

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Platy lekárov by sa mali zvyšovať na dvakrát a nie od začiatku tohto roka ako hovorilo memorandum.

Bratislava 1. februára (TASR) - Lekári sa s ministerstvom zdravotníctva na svojom štvrtkovom (31. 1.) stretnutí dohodli na podobe novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorá by mala upraviť tretiu etapu zvyšovania ich platov, vyplývajúcu z memoranda medzi vládou a odbormi. Materiál teraz podľa hovorkyne rezortu Zuzany Čižmárikovej pôjde do vnútrorezortného pripomienkového konania a následne ho predložia do legislatívneho procesu.

Lekárski odborári podľa svojho šéfa Petra Visolajského budú túto zmenu žiadať doplniť aj do memoranda, pričom pripomenul, že z ich strany ide o ústupok. K zvýšeniu platov dôjde neskôr a postupne. Dohodu na zákone s ministerstvom potvrdil, nepáči sa mu však, že by sa mala posunúť účinnosť zákona z augusta na september. Zároveň potvrdil, že trvajú aj na plnení ostatných bodov memoranda, napríklad v oblasti dodržiavania Zákonníka práce. "Ďalej budeme chodiť na ministerstvo," skonštatoval pre TASR.

Platy lekárov by sa tak mali zvyšovať na dvakrát a nie od začiatku tohto roka ako hovorilo memorandum. Po prvý raz k januáru 2014, keď by sa mzdy neatestovaných lekárov navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku by došlo ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Celkovo by si tento krok mal po úplnom navýšení vyžiadať náklady vyše 30 miliónov eur ročne.

Podľa memoranda, ktoré znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov koncom roku 2011, sa platy lekárov a zubárov pracujúcich v nemocniciach mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu toho roka 1,2- až 1,9-násobku a od januára 2013 to malo byť pôvodne 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti z roku 2011. O tretej, ktorú žiadali lekári, však hovorilo iba memorandum, a nie právna norma.