Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári sa pravdepodobne ďalšieho zvyšovania platov nedočkajú

Ilustračná snímka Foto: TASR/Jozef Ďurník

Vyplýva to z vyjadrenia odborov pred pondelkovým rokovaním s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou o memorande medzi vládou a LOZ, ktoré vlani uzavrel kabinet Ivety Radičovej.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Lekárske odborové združenie (LOZ) pravdepodobne bude trvať na tretej etape zvyšovania platov lekárov v nemocniciach, ktorá by mala nastať od januára budúceho roku. Vyplýva to z vyjadrenia odborov pred pondelkovým (17. 9.) rokovaním s ministerkou zdravotníctva Zuzanou Zvolenskou o memorande medzi vládou a LOZ, ktoré vlani uzavrel kabinet Ivety Radičovej, čo viedlo ku koncu akcie hromadných výpovedí lekárov. Premiér Robert Fico však už naznačil, že vláda lekárom ďalšie peniaze už asi nedá.

"Myslíme si, že napĺňanie memoranda je jedným z nástrojov personálnej stabilizácie lekárov. Vláda nedávnym legislatívnym návrhom novely Zákonníka práce priznala nedostatok lekárov v slovenských nemocniciach a bolo by nezodpovedné tento stav prehlbovať," uviedli odbory v stanovisku. LOZ tvrdí, že svoje povinnosti z memoranda si plní a teraz je rad na vláde. "Veríme, že vláda si chce zachovať dôveryhodnosť v očiach verejnosti a má záujem dodržiavať dohody, ktoré jej vyplývajú z uzavretých zmlúv."


Premiér Robert Fico
Foto: TASR/Martin Baumann

Najprv šetrenie, potom zvyšovanie platov


Šéf kabinetu Robert Fico však už počas týždňa avizoval, že ak Slovensko nebude vedieť garantovať poriadok vo verejných financiách, neprežije. "Ak lekári, ktorým sme o 20 percent zvýšili platy v poslednom období, majú opäť záujem pýtať peniaze, tak sa ich pýtam, čo chcú. Chcú, aby sa zo Slovenska stala krajina, ktorá bude vyradená z eurozóny, len preto, že prekročíme deficit," pýtal sa Fico. Podľa jeho slov treba teraz zabojovať a keby sa kabinet správal, ako mnohí chcú, tak sa nepodarí konsolidácia verejných financií, čo bude "absolútna katastrofa".

Podľa memoranda sa platy lekárov a zubárov, ktorých pracuje v nemocniciach asi 7400, mali zvyšovať trikrát. K januáru 2012 mali dosiahnuť úroveň 1,05- až 1,6-násobku priemernej mzdy v národnom hospodárstve, k júlu tohto roka 1,2- až 1,9-násobku a od januára 2013 by to malo byť 1,25- až 2,3-násobku priemernej mzdy. Prvé dve etapy zvyšovania upravila vlaňajšia novela zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, o tretej však už právna norma nehovorila.

Podpísanie memoranda malo znamenať ukončenie odborárskej akcie hromadných výpovedí lekárov a ich návrat do nemocníc. Do akcie sa pôvodne zapojilo vyše 2400 lekárov, nakoniec na svojej výpovedi trvala asi polovica z nich. Zdravotníci sa rozhodli siahnuť po radikálnom riešení pre neakceptovanie ich požiadaviek. Ich naplnenie malo garantovať memorandum, ktoré vláda a LOZ podpísali 3. decembra 2011.