Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekár v štátnom zdravotníckom zariadení zarobí priemerne 2149 eur

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Priemerná mzda sestry a pôrodnej asistentky je v súčasnosti v štátnej nemocnici 1022 eur.

Bratislava 19. februára (TASR) - Priemerná mzda lekárov vrátane príplatkov v štátnom zdravotníckom zariadení bola v januári tohto roku po predposlednej etape navyšovania ich platov 2149 eur. Ako ďalej vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva, najvyššie priemerné platy majú lekári vo Východoslovenskom ústave srdcových a cievnych chorôb v Košiciach (2923 eur) a Národnom ústave srdcových a cievnych chorôb (NÚSCH) v Bratislave (2549). Nasledujú trenčianska fakultná nemocnica (2399 eur), bratislavská univerzitná nemocnica (2344 eur) a žilinská fakultná nemocnica s poliklinikou (2329 eur).

Najvyšší plat lekára evidujú v bratislavskej univerzitnej nemocnici, a to 6460 eur. Riaditeľ zariadenia je v tomto prípade so svojím platom v rebríčku miezd zamestnancov na 165. mieste. Druhý najvyšší plat, 5812, je zaznamenaný v NÚSCH v Bratislave. Šéf ústavu je tam na 20. mieste v odmeňovaní. Tretí bol v trenčianskej fakultnej nemocnici vo výške 5558 eur. Riaditeľ je tam s platom na 155. mieste, ukázali ministerské štatistiky.

"Lekárske odborové združenie sa s vládou SR dohodlo na mzde najskúsenejšieho lekára aktuálne na 1690,5 eura, preto je na riaditeľoch fakultných nemocníc, aby bezodkladne povedali verejnosti, podľa akých kritérií odmeňujú pár jednotlivcov s niekoľkotisícovými platmi," reagoval odborársky predák Peter Visolajský.

Ministerku Zuzanu Zvolenskú vyzval, aby riaditeľom nariadila povedať, na základe čoho lekárov odmeňujú. Poznamenal, že pokiaľ nejde o odborníka európskeho formátu vo svojom odbore, tak takéto mzdy zaváňajú nekalým odmeňovaním vyvolených jednotlivcov. Zverejnenie platov vníma Visolajský ako snahu odpútať pozornosť od káuz v rezorte.

Základné platy lekárov, v ktorých nie sú ešte zarátané napríklad príplatky za služby, sa zvyšovali od januára 2014. Mzdy lekárov bez atestácie sa navýšili na 1,25-násobok priemernej mzdy a mzdy atestovaných na 2,1-násobok. Od ďalšieho roku má dôjsť ešte k zvýšeniu základných platov atestovaných lekárov, a to na úroveň 2,3-násobku priemernej mzdy. Ide o tretie navýšenie miezd, ktoré vyplývalo z memoranda medzi lekárskymi odbormi a vládou. Jeho podpísanie v roku 2011 znamenalo koniec akcie hromadných výpovedí lekárov. Ministerka a odborári sa neskôr dohodli, že tretie navýšenie sa rozdelí na dve etapy.

Priemerná mzda sestry a pôrodnej asistentky je v súčasnosti v štátnej nemocnici 1022 eur. Najlepšie podľa štatistík zarábajú sestry v NÚSCH v Bratislave (1317 eur), Národnom onkologickom ústave v Bratislave (1208) a bratislavskej detskej fakultnej nemocnici s poliklinikou (1190 eur).