Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári upozorňujú na špekulácie o liečbe krvného tlaku na COVID-19

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Milan Kapusta

Pacientov, ktorí sú zneistení z informácií na internete, Kučera upozorňuje, že viacerí poprední odborníci zo sveta dôrazne odporúčajú tieto lieky nevysadzovať.

Bratislava 28. marca (TASR) - Lekárske spoločnosti upozorňujú, že informácie o potenciálnom vplyve liekov používaných na liečbu krvného tlaku a iných kardiovaskulárnych ochorení, na priebeh ochorenia COVID-19 sú špekulácie bez klinických a vedeckých dôkazov.

"Všetkým dobre známe riziko prerušenia liečby vysokého krvného tlaku je určite závažnejšie než potenciálne nedokázané vyššie riziko infekcie novým koronavírusom," povedal Marek Kučera zo Spoločnosti všeobecných lekárov Slovenska. Pacientov, ktorí sú zneistení z informácií na internete, upozorňuje, že viacerí poprední odborníci zo sveta dôrazne odporúčajú tieto lieky nevysadzovať.

Na fakt, že zatiaľ neexistuje žiadna potvrdená súvislosť medzi artériovou hypertenziou a zvýšeným rizikom ochorenia COVID-19, upozorňujú aj Európska hypertenziologická spoločnosť, Európska kardiologická spoločnosť či Americká kardiologická spoločnosť.

"Vysadenie týchto liekov v aktuálnej pandemickej situácii považujeme v súlade so všetkými medzinárodnými odbornými spoločnosťami za nesprávne pre reálnu hrozbu destabilizácie klinického stavu pacientov vrátane zvýšeného rizika závažných kardiovaskulárnych príhod, ako akútne srdcové zlyhávanie, akútne koronárne syndrómy a náhla cievna mozgová príhoda," hovorí hlavný odborník Ministerstva zdravotníctva SR pre kardiológiu Robert Hatala. Upozorňuje, že k týmto situáciám môže navyše dôjsť v čase výrazne obmedzenej dostupnosti štandardnej zdravotnej starostlivosti.

Prezident občianskeho združenia Únia pre zdravšie srdce Peter Kollárik odporúča pacientom, aby sa riadili pokynmi svojho ošetrujúceho lekára, každú informáciu si overili z relevantných zdrojov a sledovali najmä odporúčania oficiálnych úradov a nie konšpiračné teórie jednotlivcov.