Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári v USA pri unikátnej operácii vyrezali nádor z ľudského plodu

Chirurgia. Ilustračné foto Foto: TASR

Podľa miestnych lekárov išlo o prvú úspešnú liečbu ústneho teratómu u plodu priamo v maternici.

Washington 22. júna (TASR) - Americkí chirurgovia pri unikátnej operácii odstránili nádor z úst ľudského plodu.

Keď bola Tammy Gonzalezová v 17. týždni tehotenstva na ultrazvukovom vyšetrení, videla, ako z ústočiek jej dieťaťa vychádza akási "bublina".

Lekári vo floridskej nemocnici zistili, že išlo o veľmi zriedkavý nádor označovaný ako ústny teratóm a bez operácie je len malá šanca na prežitie dcérky.

Nemocnica Jackson Memorial uviedla, že takýto druh nádoru zaznamenala jediný raz za 20 rokov, informovala dnes stanica BBC.

Pri zákroku chirurgovia najprv pretlačili ihlu cez ochrannú blanu okolo plodu. Na vyrezanie tumoru z pier dieťaťa potom použili laser. Operácia trvala niečo vyše hodiny.

Po prevratnom zákroku sa o päť mesiacov neskôr narodila malá Leyna.

Šťastná matka označila lekárov za záchrancov. "Keď napokon vybrali celú tú vec, bolo to akoby zo mňa spadlo obrovské závažie a ja som mohla konečne vidieť tvár dcérky," uviedla Tammy Gonzalezová na tlačovej konferencii v Miami.

Podľa miestnych lekárov išlo o prvú úspešnú liečbu ústneho teratómu u plodu priamo v maternici.

Leyna Mykaella Gonzalezová sa narodila v októbri 2010, teraz je to zdravé 20-mesačné dievčatko. Jediným znakom po operácii je malá jazva na jej ústach.

Podrobnosti o zákroku oznámili až teraz, keď o operácii vyšiel článok v časopise American Journal of Obstetrics & Gynecology.