Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári z V4 chcú bojovať proti spoločným problémom v europarlamente

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lekári V4 na bratislavskom stretnutí zhrnuli hlavné problémy v zdravotníctve, proti ktorým chcú bojovať.

Bratislava 20. apríla (TASR) – Lekári z krajín V4 chcú bojovať proti spoločným problémom v zdravotníctve na pôde Európskeho parlamentu. Zástupcovia lekárskych odborov z týchto krajín sa na takomto postupe dohodli na víkendovom stretnutí v Bratislave.

„Tým, že sme súčasťou európskych štruktúr, aj takej organizácie, ako sú Európske lekárske odbory, môžeme sa dostať do kontaktu s ľuďmi, ktorí sú zodpovední za zdravotnú politiku v rámci EÚ. Myslíme si, že je dôležité, aby všetky orgány mali informácie priamo od ľudí, ktorí pracujú v zdravotnom systéme,“ povedal na dnešnej tlačovej konferencii viceprezident Lekárskeho odborového združenia (LOZ), ktorý je tiež viceprezidentom Európskej federácie lekárov-zamestnancov (FEMS) Pavel Oravec.

Podľa Martina Engela, ktorý ako odborár zastupuje lekárov v Česku, dostávajú predstavitelia Európskeho parlamentu oficiálne informácie od členských štátov, ktoré však nie vždy odrážajú realitu.

„Očakávame, že naše spoločné úsilie povedie k tomu, že budú dodržiavané základné pravidlá slušného správania a dodržiavanie zákonov,“ dodal Oravec. Nevylúčil ani spoločnú protestnú akciu. "Pokiaľ zistíme, že nemáme inú možnosť, ako zlepšiť zdravotný systém, len tým, že na neho poukážeme spoločnou akciou, tak ju isto urobíme," podčiarkol. Koordinácia takejto akcie by podľa neho bola zložitá, no odborári na túto tému vedú rozhovory.

Lekári V4 na bratislavskom stretnutí zhrnuli hlavné problémy v zdravotníctve, proti ktorým chcú bojovať. Za jeden z nich označili to, že na Slovensku či v Poľsku sú lekárski odborári perzekvovaní, čo je podľa predstaviteľov FEMS neprijateľné. Jej prezident Enrico Reginato sa listom obrátil na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a požiadal ho o stretnutie. V liste ako príklad prenasledovania uvádza to, že prezidenta LOZ Petra Visolajského riaditeľ nitrianskej nemocnice neuvoľnil z práce, keď chcel ísť na stretnutie s prezidentom SR Ivanom Gašparovičom.

Oravca zas z práce riaditeľ nemocnice nepustil na stretnutie FEMS v januári tohto roka. „Nie je prijateľné, aby sa s ľuďmi, ktorí pracujú pre ľudí a bojujú za ich lepšie podmienky, zaobchádzalo tak zle,“ vyhlásil dnes Reginato. „Máme pocit, že sme sa ocitli vo vojne, máme problém sa rozprávať s kýmkoľvek,“ dodal predstaviteľ lekárskych odborárov z Poľska Stanislaw Urban.

Podľa lekárov je nutné zabezpečiť reálne platby zdravotných poisťovní pre zdravotnícke zariadenia. Poisťovne podľa nich nespĺňajú túto svoju základnú funkciu. Spoločným problémom v krajinách V4 je tiež nedostatok zdrojov na zabezpečenie a rozvoj zdravotnej starostlivosti. Lekári poukazujú aj na nevyhovujúce pracovné podmienky zdravotníkov. V dôsledku toho mnoho z nich odchádza do iných krajín.

Maďarsko podľa dokumentu odborárov každoročne opúšťa viac ako 1000 lekárov. V Poľsku pripadajú na 1000 obyvateľov dvaja lekári. Podľa Engela je jedno, či si občania zvolia ľavicovú alebo pravicovú vládu. Všetky podľa neho ovládnu finančné skupiny, ktoré presadzujú svoje záujmy.