Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia SEKCIA: Zdravie

Lekári vítajú avizované zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Poukazujú tiež na to, že zmenou by sa ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí zosúladili s otváracími hodinami lekární.

Bratislava 31. mája (TASR) - Asociácia súkromných lekárov (ASL) SR vníma avizované zmeny vo fungovaní ambulantných pohotovostí ako jediný racionálny postoj. Poukázala pritom na to, že stav slovenského zdravotníctva je s ohľadom na vekovú a personálnu krízu katastrofálny. Ambulantné pohotovosti pre deti aj dospelých by mohli po novom fungovať už len do 20.00 h a sieť detských pohotovostí sa má zredukovať.

"Chápem, že to spôsobí nevôľu u obyvateľov a voličov, avšak treba si uvedomiť, že servis, na ktorý sú naši občania zvyknutí, nie je možné udržať za súčasných podmienok, všetci sa musíme uskromniť, ak by k takémuto kroku nedošlo, pohotovosti by sa rozpadli a nebolo by nič," skonštatovala asociácia pre TASR.

Poukázala tiež na to, že zmenou by sa ordinačné hodiny ambulantných pohotovostí zosúladili s otváracími hodinami lekární. "Ak je lekárenská služba do 20.00 h, je nerentabilné udržanie stavu do 22.00 h, zároveň teda veľmi privítame integráciu s ústavnou pohotovostnou službou, čo by malo zlepšiť dostupnosť zdravotnej starostlivosti," doplnila.

Pre pacientov to podľa ASL v praxi nebude znamenať nič. "Tak ako chodili na ambulantnú pohotovostnú službu (APS) doteraz, budú aj naďalej, pri súčasnej mobilite obyvateľstva a dobrej informovanosti, kde sa služba APS nachádza, nie je problém vyhľadať a prísť na pohotovostnú službu počas ordinačnej doby," podotkla.

Upozornila pritom na to, že aj skrátenie celonočnej prevádzky bolo pred spustením vnímané ako obrovský problém. Ďalšia redukcia je však podľa nej v súčasnosti nevyhnutná. "Pre zdravotníckych pracovníkov sa od toho obdobia nič pozitívneho neudialo a výsledok je ešte prehĺbenie personálnej krízy, je nutné vytvoriť pozitívne stimuly, aby sa negatívna krivka zvrátila," dodala.